Denník N

Ziapali a kopali do steny, kapitán za svoj tím krvácal. Anglická „stará škola“ však na turnajoch zlyhávala

Terry Butcher sa pri spomienke na tú slávnu fotografiu dnes smeje. Pred rozhovorom v Trnave v septembri 2016 sme mu ukázali obrázok, na ktorom je so zničenou bandážou na hlave a oblečený v bielom drese anglickej reprezentácie, ktorý je celý od krvi. Tá fotografia je jedna z najslávnejších v dejinách anglického futbalu. Butcher sa vtedy stal symbolom statočnosti, ktorú fanúšikovia od anglických reprezentantov vyžadovali.

Fotografia pochádza zo septembra 1989, keď Anglicko v závere kvalifikácie na MS 1990 hralo vo Švédsku. Potrebovalo dobrý výsledok, aby na turnaj postúpilo.

Kapitán tímu Bryan Robson sa však pred zápasom zranil a brankár Peter Shilton si nechcel kapitánsku pásku zobrať. Tak si ju navliekol skúsený stopér Butcher.

Ten sa však na začiatku duelu zrazil so spoluhráčom a mal hlbokú ranu na čele. Neprestával krvácať, napriek tomu sa na ihrisko vrátil s bandážou. Tá sa po hlavičkách rozpadala a Butcher mal o chvíľu krvavý dres zozadu aj spredu a aj krvavé trenírky.

Nepomohlo ani sedem stehov počas polčasovej prestávky. Na konci zápasu vyzeral ako hrdina z hororového filmu, Anglicko však remizovalo 0:0 a priblížilo sa k postupu. „V závere to už bolo o krvi a pote, a to prvé pochádzalo exkluzívne od Butchera,“ písal Guardian.

Keď Butcherovi pred spoluhráčmi ranu zašívali, tréner Sir Bobby Robson, ktorý ho zbožňoval ešte z pôsobenia v Ipswichi Town, povedal: „Pozrite sa na svojho kapitána. Nech ho nikto z vás nezradí!“

Keď sa Butcher dnes pozrie na fotografiu spred viac ako troch desaťročí, väčšinou o nej vtipkuje. „Bol som kapitánom Anglicka aj v semifinále MS, každý si ma však pamätá vďaka tomu zápasu vo Švédsku. Na jednej strane to je aj na niečo dobré, ale najviac ľutujem to, že som v tom čase nemal autorské

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie