Denník N

Covid spôsobuje oveľa viac problémov so srdcom než očkovanie, hovorí kardiologička

Eva Goncalvesová je prednostkou Kardiologickej kliniky na lekárskej fakulte a primárkou Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH. Foto - TASR / NÚSCH
Eva Goncalvesová je prednostkou Kardiologickej kliniky na lekárskej fakulte a primárkou Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca NÚSCH. Foto – TASR / NÚSCH

Primárka Eva Goncalvesová z NÚSCH radí ísť do nemocnice, keď človek bez predošlej fyzickej námahy cíti tlakovú bolesť na hrudníku – nehľadiac na očkovanie. Zmiernenie lockdownu by ľudia mali využiť na preventívne prehliadky. Po zaočkovaní odporúča aspoň päť dní nerobiť náročnejšie športy.

Eva Goncalvesová je prednostkou Kardiologickej kliniky LF UK a primárkou Oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca v bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). V rozhovore pre Denník N opisuje:

  • prečo sa myokarditídy objavili zvlášť u mladých, zaočkovaných mužov;
  • prečo sa tieto raritné prípady vyskytujú pri mRNA vakcínach;
  • kedy by človek mal kontaktovať lekára pre možné poruchy srdca;
  • aké poškodenia srdca môže spôsobiť prekonanie covidu;
  • v čom spočíval ich vlaňajší konflikt s Igorom Bukovským.

Pýtajú sa vás ľudia, či im očkovanie môže privodiť problémy so srdcom?

Pýtajú sa na riziko myokarditídy, teda na riziko zápalu srdcového svalu. Obvykle sa však pýtajú ľudia, ktorí nie sú očkovaniu naklonení a hľadajú si len potvrdenie toho, že sa rozhodli správne. Sú medzi nimi dokonca aj čakatelia na transplantáciu srdca, ťažko chorí ľudia, ktorí by pri nakazení covidom mali veľmi malú šancu na prežitie. Z takýchto pacientov sa až jedna tretina nechce dať očkovať. Ďalšou kategóriou je zdravotnícky personál. Časť zdravotníkov, hoci väčšinou nie priamo lekárov, tiež odmieta očkovanie, pričom aj oni potrebujú ďalší argument do svojej skladačky.

Na druhej strane, minulý týždeň aj Európska lieková agentúra (EMA) konštatovala, že vidí súvislosť medzi očkovaním vakcínami od Pfizer-Biontech a Moderna a zriedkavými prípadmi myokarditídy. Zaznamenala 164 prípadov pri podaní 197 miliónov dávok.

Zároveň treba povedať, že podľa tej správy mala absolútna väčšina z nich veľmi ľahký priebeh a pacienti sa v zásade vyhojili sami.

Ako na tieto pochybnosti v rozhovoroch reagujete? 

Keďže som zodpovedná, tak hovorím, že riziko srdcových zápalov tu je, ale je extrémne malé.  Vtedy sa ma dotyčný človek väčšinou spýta, či aj on to môže dostať. Čo môžem na takú otázku odpovedať? Nemôžem to stopercentne vylúčiť. Sotva však poviem, že áno, existuje extrémne nízka pravdepodobnosť, že sa vám po očkovaní prejaví myokarditída, tak prijímač týchto ľudí si to vyhodnotí tak, že aj doktorka mu povedala, že to môže dostať. Inak však reagovať neviem.

Aj keď niekomu podávam tabletky, tiež ho poučím, že sa mu môže dostaviť vedľajší účinok. Ak mi verí, takéto upozornenie ho neodradí. A pokiaľ je vopred nastavený, že mi neverí, tak ho len utvrdím v správnosti jeho postoja. Za veľké pozitívum ale považujem, že sa o vedľajších účinkoch hovorí, že sa ich nikto nesnaží skrývať. Z môjho pohľadu tento prístup z dlhodobého hľadiska buduje dôveru v zdravotnícky systém. Dôvera je kľúčový faktor pre úspech očkovania, a v širšom zmysle aj pre úspech medicíny vôbec.

Mali ste už pacienta, ktorý mal po očkovaní srdcové problémy?

Máme hospitalizovanú mladú ženu, o ktorej si myslíme, že po očkovaní dostala myokarditídu alebo myoperikarditídu, keď je zapálený nielen srdcový sval, ale aj osrdcovník. Niekoľko dní po očkovaní sa u nej prejavila dýchavica, ľudovo povedané, lapanie po dychu. Jej prípad bol vážnejší, pretože mala poškodenú aj funkciu srdca.

Akú má prognózu?

Stav sa jej zlepšil a funkcia srdca sa vracia. V tejto chvíli je už prakticky bez ťažkostí.

Jej problémy spôsobila priamo vakcína?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Hoaxy a propaganda

Očkovanie proti koronavírusu

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie