Denník N

Šéf poisťovne podpisoval dodatky s vlastnou tetou, v konflikte záujmov sa necíti

Marcel Forai. Foto – TASR
Marcel Forai. Foto – TASR

Aktualizované 14:24 Štátna zdravotná poisťovňa predĺžila zmluvy aj tete generálneho riaditeľa Marcela Foraia. Tvrdí, že si dal pozor, aby tetu nezvýhodňoval. Podľa opozičného poslanca Beblavého by mal odstúpiť.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa s najväčším podielom na slovenskom trhu má zmluvy aj s firmami, ktoré vlastní Anna Sučková, teta generálneho riaditeľa poisťovne Marcela Foraia. Napriek tomu sa Forai necíti byť v konflikte záujmov.

Na dodatky zmlúv Všeobecnej zdravotnej poisťovne s viacerými firmami, kde figuruje Sučková, alebo na ktoré je napojená, upozornil Denník N už v máji. Opozičný poslanec Miroslav Beblavý dal teraz podnet, aby možný konflikt záujmov preverili aj poslanci na výbore parlamentu.

Výbor má rokovať v stredu.

Konflikt necíti

Forai sa bráni a tvrdí, že sa necíti byť v konflikte záujmov, hoci osobne podpisoval niektoré dodatky so svojou 77-ročnou „tetou Ankou“, ako ju volá.

vszp

Hovorí, že v poisťovni majú rozdelené, ktoré zmluvy a dodatky má podpisovať riaditeľ a ktoré šéfovia regionálnych pobočiek. Svoj vzťah so Sučkovou si vraj uvedomoval, a preto si dával pozor, aby firmy svojej tety nezvýhodňoval.

„Ako generálny riaditeľ by som bol veľmi naivný a hlúpy, keby som uzatvoril pochybné zmluvy so svojou tetou za 14 miliónov eur a ešte ich aj zverejnil na internetovej stránke,“ povedal Forai.

Beblavému dal 48 hodín na to, aby dokázal, že zvýhodnil v dodatkoch zmlúv svoju tetu. Inak na neho podá trestné oznámenie.

Transparency: Je to konflikt záujmov

„Ak riaditeľ poisťovne podpisuje zmluvy s vlastnou tetou, je v konflikte záujmov. Konflikt záujmov je situácia, kedy človek môže čeliť voľbe medzi profesionálnym záujmom a prospechom seba alebo svojich blízkych,“ hovorí Zuzana Dančíková zo slovenskej pobočky Transparency International.

Konflikt záujmov podľa nej neznamená automaticky pochybenie. Preto je potrebné konflikt deklarovať a umožniť verejnosti, aby kládla otázky a situáciu pre skúmala.

Transparency už v minulosti žiadala analýzu, podľa ktorej Všeobecná poisťovňa rozhoduje, ktorým CT a MR pracoviskám dá viac peňazí. Forai hovorí, že tam sú osobné údaje a Transparency žiadalo, aby údaje poisťovna začiernila.

„V TIS sme od Všeobecnej osobné údaje nežiadali, o začierňovaní nebola reč. Poisťovňu sme žiadali o dáta o ponuke a dopyte po CT a MR vyšetreniach v jednotlivých regiónoch,“ hovorí Dančíková. Poisťovňa na základe týchto údajov prideľuje nové zmluvy, ide teda o údaje súvisiace s hospodárením s verejnými prostriedkami, ktoré má podľa infozákona povinnosť sprístupniť.

„Poisťovňa naopak porušuje zákon ich nesprístupnením. Tieto informácie nie sú na stránke poisťovne a doposiaľ sme ich nezískali ani infožiadosťou. Preto podávame žalobu,“ dodala Dančíková.

Beblavý: Nemal by byť na svojom mieste

Beblavý tvrdí, že Forai firmy jeho tety uprednostňoval a preto by už nemal byť na svojom mieste. Čaká, že minister zdravotníctva Viliam Čislák bude konať, ministerstvo je totiž akcionárom tejto poisťovne.

Ministerstvo zdravotníctvo reagovalo, že zaregistrovalo túto tému. No vraví, že konflikt záujmov môže v tomto prípade riešiť len parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

„Neviem si predstaviť civilizovanú krajinu, v ktorej verejný funkcionár môže prežiť to, že ako šéf štátnej zdravotnej poisťovne zazmluvní firmy napísané na jeho 77-ročnú tetu tak, že sa im zásadne zvýšia objemy objednávok a tieto firmy následne začnú tak zarábať, že za tri roky zoštvornásobia tržby,“ povedal Beblavý.

O prepojeniach Foraia na tetu a zmluvách s ňou Denník N písal už v máji, stále je však na svojom poste. „V týchto firmách vystupujú napríklad aj ľudia blízki pánovi Paškovi. Nechcem súdiť na základe bydliska, ale košická vetva Smeru vyzerá byť v zdravotníctve mimoriadne zasadená,“ naznačuje Beblavý, prečo podľa neho Forai ešte stále je šéfom poisťovne.

Firmy si polepšili

Podľa Beblavého vidieť, ako sa firmám Foraiovej tety polepšilo. Napríklad SPV40, ktorá je na ňu napísaná, si za Foraia zvýšila objednané platby o zhruba 500-tisíc eur ročne.

„Celkovo tržby všetkých 7 firiem stúpli podľa Finstatu a zbierky listín len medzi rokmi 2011 a 2014 o 420 percent z 1,6 milióna v roku 2011 na 6,8 milióna v roku 2014. Pripomínam, že základné imanie týchto firiem je len 42- tisíc eur,“ povedal Beblavý.

Forai sa bráni. „Pri nástupe do funkcie generálneho riaditeľa v apríli 2012 som prevzal 6 spoločností, ktoré mali uzatvorenú zmluvu s VšZP s celkovým mesačným finančným objemom 66 771 eur. Po troch rokoch, k 1.9. 2015 je celkový mesačný finančný objem týchto spoločností vo výške 102 071 eur,“ hovorí o firmách jeho tety.

Nárast 421 percent je podľa riaditeľa poisťovne spojený s prevzatím ambulancií zo Železničnej nemocnice Košice a ukončením zmluvy Medical Casovia a prevzatím celého rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti i finančných prostriedkov spoločnosťou SPV 40

Opozičný poslanec tvrdí, že Forai pri obhajobe zmlúv so svojou tetou klame. Obhajuje ich totiž  takto: „Anna Sučková pracovala celý život v laboratóriách, a tak sa zdá byť prirodzené, že keď po roku 1989 mohli občania začať na Slovensku podnikať, využila túto možnosť a začala podnikať v oblasti, ktorej sa profesionálne venovala celý život.“

Beblavý však tvrdí, že „80 percent tržieb pochádza z firiem, do ktorých Foraiova teta vstúpila v roku 2009 a neskôr, a to vo veku 71 až 76 rokov“. Tieto firmy sa nevenujú len laboratóriám, ale aj mnohým iným činnostiam. „Konkrétne ide nielen o zhodnotenie rtg, denzitometriu, rádiodiagnostiku a rádiológiu, ale aj o lekárenstvo, ortopédiu, špecializovanú zubnú starostlivosť, cievnu chirurgiu a endokrinológiu,“ dodal.

Forai nehovorí pravdu?

Forai podľa Beblavého nehovorí pravdu, ani keď tvrdí, že zmluvy s tetou boli uzavreté za predchádzajúcich riaditeľov. V dodatkoch, ktoré podpísala štátna poisťovňa už za Foraia, sa totiž podľa Beblavého otvárajú nové pracoviská  a rozširujú zmluvy o úplne nové výkony.

„Zároveň ide o dodatky k zmluvám uzatvoreným v košickej pobočke Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Marcel Forai bol pred nástupom do funkcie šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne určitý čas aj riaditeľom košickej pobočky poisťovne, takže je možné, že bol zodpovedný aj za pôvodné zmluvy,“ dodáva Beblavý.

Nedá sa to však podľa neho overiť, lebo zmluvy z toho času ešte nie sú zverejnené na webe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie