Denník N

Herec Kňažko: Bašternákizovali Slovensko, sú to zločinci (+ podcast)

Milan Kňažko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Milan Kňažko. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Milan Kňažko rozpráva aj o tom:

  • prečo považuje Igora Matoviča za to najlepšie, čo v politike máme;
  • prečo by mal Robert Fico v Leopoldove pracovať v rozpočtovom výbore;
  • prečo odsúdenie Bašternáka nestačí
  • a aj o Kočnerových opičkách a šéfovi nad ním.

Nedávno ste dostali v Severnom Macedónsku ocenenie Herec Európy. Tak teraz, keď ste už aj herec Európy, ako sa cítite? 

Povedal by som, že sa teraz cítim európsky. Ale európsky som sa cítil vždy, aj keď som, samozrejme, slovenský herec. Napriek tomu, že v roku 2017 som dostal Cenu Thálie ako najlepší český herec. Teraz som dokonca najlepší európsky herec a čakám, že príde aj ten čas, že budem svetový.

Konečne je leto a nie sú ani také veľké obmedzenia v súvislosti s pandémiou. Je to taký čas, že už môžete veľa hrať a vystupovať, alebo skôr oddychujete? 

Zatiaľ oddychujem, ešte sa to nerozbehlo. V niektorých divadlách, v ktorých pôsobím v Česku, máme plán. Po česky hrám dve predstavenia a tri mám v slovenčine. Plán máme hotový až do Vianoc v Divadle Bolka Polívku v Brne, kde hrám v predstavení Horská dráha s Jitkou Ježkovou, a aj u Hrušínského v Na jezerce – ide o predstavenie Gin Game, kde hráme s Jiřinkou Bohdalovou. Tu v štúdiu L+S budeme mať predstavenie s Milanom Lasicom 29. júla.

Síce začíname hrať, ale aj vtedy, keď je dobre, treba byť stále opatrný. Zachytil som správu, že skupina intelektuálov v Británii napísala vláde list, aby prestala s takým masovým uvoľňovaním, pretože to môže priniesť veľké nešťastie, a už zaznamenali 25- až 30-tisíc nových prípadov. Takže by som bol stále opatrný a netváril by som sa, že je už po všetkom. To sa nám už raz pred rokom nevyplatilo.

Čo budete hrať s Milanom Lasicom 29. júla? 

Už jedenásť alebo dvanásť sezón hráme predstavenie Na fašírky mi nesiahaj. Zhruba po roku budeme mať teraz prvé predstavenie. Keď už sme pri tom, v štúdiu L+S mám ešte jeden titul s názvom Rybárik kráľovský takisto s Milanom Lasicom a Milkou Vášáryovou. A aby som to už úplne doplnil, tak hráme ešte cez agentúru opäť s Milkou Vášáryovou a s dvomi mladšími kolegami francúzsku komédiu Klamstvo.

Milan Kňažko v monodráme Shylock v rámci 23. ročníka divadelného festivalu jedného herca Sám na javisku v Trenčíne v roku 2017. Foto – TASR

Mali ste náročný covid. Ste už v poriadku?

Som v poriadku, ale nevrátil som sa ešte do pôvodného stavu. Stále mám zastretý hlas, dych sa už veľmi zlepšil, ale stále je kratší ako pred covidom. Ešte sa mi celkom nevrátila sila, je to však dobré, nesťažujem sa. V prepúšťacej správe som mal napísané, že som mal ľahký priebeh. Mal som síce zápal pľúc a teploty medzi 38 až 39, ktoré trvali desať či jedenásť dní, ale vraj som mal ľahký priebeh. Je pravda, že som nebol na kyslíku, lebo saturáciu som mal dostatočnú vlastným dýchaním, pľúcami a, samozrejme, nebol som ani na prístrojoch.

Ako dlho ste boli v nemocnici?

Bol som tam desať alebo jedenásť dní. Najskôr sa to začalo doma, ale moja manželka mi po štyroch či piatich dňoch povedala, že som nejaký príliš šedý, a mal som dosť vysoké teploty, tak zavolala záchranku a zobrali ma do nemocnice. Myslím si, že to bolo dobre, lebo doma by som nedokázal byť na infúziách a brať také množstvo liekov na podporu imunity, pretože lieky na covid doteraz neexistujú. Starostlivosť, ktorú som mal, by som doma mať nemohol. Aj touto cestou by som chcel poďakovať všetkým zdravotníkom, ktorí zachránili veľa ľudí.

Báli ste sa, že to neprežijete? 

Nezaoberal som sa touto myšlienkou, veľmi som však zoslabol. Bol som v nie veľmi príjemných stavoch, ale myšlienkou, že by som to neprežil, som sa nezaoberal. Skôr som si tak pubertálne nahováral, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie