Denník N

High 5ive: Spomeňte si na svoj najkrajší zážitok a ostaňte v ňom navždy. Ktorý to bude?

Foto - Navaneeth Kishor
Foto – Navaneeth Kishor

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Stojíte pred nebeskou bránou, čaká na vás posledná príležitosť. Máte si vybrať najkrajšiu spomienku, výnimočný moment zo svojho života. Keď tak urobíte, môžete v ňom zotrvať naveky. Vstúpite do stavu stáleho šťastia, najväčšej krásy či blaženosti. Čo si vyberiete? V ktorej chvíli ste boli na svete najradšej?

Tento námet rozohráva divadelné predstavenie After Life (britský National Theatre v adaptácii rovnomenného filmu). Pre všetkých, ktorí sa naň nedostanú, je pripravený virtuálny priestor. Môžete doň nahrať svoju najkrajšiu spomienku. Máte? Ak nie, nevadí. Môžete si vypočuť tých, ktorí sa o svoj životný moment podelili.

*

Najkrajší životný moment môže prísť náhodou. Ako čaro nepredvídateľného. Ale – dokážeme náhodu aj sami tvoriť? Pekne o tom hovorí hudobník Brian Eno v podcaste Broken Record. V 70. rokoch vytvoril metódu Oblique Strategies, čiže súbor kariet s podnetmi na činnosti a idey. Ťaháte list a vydávate sa nečakaným smerom.

Nájdete tak niečo, čo ste nehľadali, ale dáva to zmysel. Takto Eno komentuje aj svoju súčasnú prácu s hudobnou technikou. Povie stroju, kde má čosi náhodne pridať alebo vynechať. A vo výsledkoch hľadá taký, ktorý ho rozžiari. Uvidí možnosť, ktorú by sám zrejme neobjavil. A dokáže sa tak aj vyhnúť tomu, aby sa opakoval.

*

Životy máme nalinajkované, preto sa z náhody stáva komodita. Chceme vykročiť z bežného rámca, zažiť čosi nezvyčajné. A informačná technika, ako sa zdá, je na to dobrý nástroj. Napríklad taká

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie