Denník N

Southgatovi plán vychádzal. Potom zasiahol Mancini a zvíťazil (taktická analýza)

Na úvod zápasu Angličanom taktika vychádzala, potom zasiahol Roberto Mancini. Foto – TASR/AP
Na úvod zápasu Angličanom taktika vychádzala, potom zasiahol Roberto Mancini. Foto – TASR/AP

Prispôsobí sa Gareth Southgate opäť súperovi? To bola najväčšia otázka pred finále Eura.

Tréner Anglicka si vždy vyberal taktický systém aj svoju základnú zostavu podľa súpera, ktorému čelil. Taliansko malo byť tým najťažším na turnaji. A to aj potvrdilo, keď Anglicko vo finále porazilo.

Ešte v úvode to však vyzeralo, že Southgatov taktický plán vychádza. Postupom času sa to zmenilo a Taliani prebrali kontrolu.

Veľké prekvapenie to nebolo. Taliansko má silnú defenzívu, ale zároveň aj technicky skvele vybavenú zálohu a flexibilnú ofenzívnu trojicu. Southgate vedel, že Taliansko musí zastaviť vpredu.

Aj preto sa rozhodol pre systém 3-4-3 s troma stopérmi a dvoma krajnými obrancami, hoci ešte v semifinále proti Dánsku volil rozostavenie 4-3-3.

„Je dôležité mať dobrý štart do zápasu,“ povedal na predzápasovej tlačovej konferencii tréner Talianska Roberto Mancini. Anglicko nakoniec vyhrávalo 1:0 po góle Luka Shawa, ktorý padol v čase 1:56 – ako najrýchlejší v histórii finálových zápasov Eura.

A práve pri ňom bolo vidieť, ako systém s fakticky piatimi obrancami môže skvele fungovať smerom dopredu.

Southgatovmu systému opäť prinášal veľkú flexibilitu útočník Harry Kane. Ten sa v priebehu posledných dvoch sezón čoraz viac v Tottenhame zapájal aj do tvorby hry. Ukazoval to aj v drese Anglicka na Eure, napríklad aj v semifinále proti Dánsku. Mason Mount, ktorý opäť nastúpil na pozícii pod ním, mu dokázal uvoľňovať priestor v strede ihriska.

Southgate si počas analýzy semifinále Taliansko – Španielsko určite všimol, že aj skúsená stopérska dvojica Giorgio Chiellini – Leonardo Bonucci môže mať problém s tímom, ktorý sa namiesto hrotového útočníka spolieha na falošnú deviatku. V prípade Španielska ňou bol Dani Olmo.

Kane síce nie je typickou falošnou deviatkou, ale pohybom do stredu poľa dokáže priniesť do bránenia súpera zmätok. Je to vidieť aj na snímke nižšie, kde sa Kane nachádza na polovici ihriska, pričom talianska defenzívna štvorica v tom momente má bezprostredne blízko seba iba nabiehajúceho Raheema Sterlinga.

Trippier a Shaw

Anglický gól z úvodu zápasu bol ukážkou toho, ako môže defenzívne silný

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie