Denník N

Učiteľ angličtiny: Slováci sa nechcú strápniť. Ak nevedia výraz pre naberačku, radšej zostanú hladní

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ed Wienk žije na Slovensku od konca 90. rokov – najprv učil angličtinu dospelých, potom založil jazykovú školu pre deti. Ľudia na Slovensku sa pri učení angličtiny boja najmä toho, že spravia chybu a strápnia sa.

„Keď niekto sofistikovane rozpráva po slovensky, chce sofistikovane rozprávať aj po anglicky. Kvôli tomu začne v hlave tie dlhé slovenské vety prekladať. Lenže na to nepozná slová alebo zložité gramatické časy, a kvôli tomu sa zasekne a nepovie nič,“ tvrdí Wienk v rozhovore. Slováci podľa neho potrebujú dodať sebadôveru.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • prečo ho prekvapilo, keď jeho 6-ročný syn dostal domácu úlohu,
  • prečo sa niektorým deťom počas pandémie zlepšila angličtina,
  • čo trápi učiteľov angličtiny na základných školách,
  • ako by sa mala v školách angličtina učiť inak.

Angličtinu ste začali na Slovensku učiť v roku 1998. Bola to rarita, keď ste stretli niekoho, kto vedel po anglicky? 

Málokedy som sa stretol s ľuďmi, ktorí vedeli plynulo po anglicky, viacerí vedeli len zopár slovíčok. Bol tu veľký dopyt. V Holandsku som študoval na technickej škole a vedel som, že nechcem v tomto smere ďalej pracovať. Keď som prišiel na Slovensko, nevedel som, čo tu mám robiť. Naskytla sa mi možnosť učiť v škole večerné kurzy pre dospelých, ktorí sa pripravovali na maturitu z angličtiny. Bez prípravy a materiálov, skočil som rovno do toho. A zistil som, že to je to, čo chcem v živote robiť. O pár rokov na to som si otvoril vlastnú jazykovú školu.

Aké to bolo v roku 1998 pre Holanďana žiť na Slovensku?

Začínal som život v celkom inej krajine a všímal si veci, ktoré sú úplne iné. Niekedy som si myslel, že Slováci sú čudní, napríklad že si vyzúvajú doma topánky, ale zistil som, že aj vo viacerých krajinách majú tento zvyk, a pochopil som, že to my Holanďania sme v tomto čudní.

Báli sa ľudia s vami rozprávať? 

Ale nie, niektorí to brali aj ako príležitosť, mohli si precvičiť angličtinu zadarmo.

Akí boli vtedy Slováci?

Porovnám to s Holanďanmi. Tí sú na prvý pohľad omnoho otvorenejší pri drobných rozhovoroch v obchode či na ceste. Ale v skutočnosti si chránia svoje súkromie. Chceš prísť na návštevu? Najprv sa pozriem do diára, kedy môžeš.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie