Denník N

Hrad pri Vinnom obnovujú bez modernej techniky. Práce aj plánov majú veľa

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Ak ste niekedy boli na Zemplínskej šírave, určite ste si ho všimli. Cestou k vodnej nádrži sa priamo pred vami postupne vynára kopec. Má len 325 metrov, no nedá sa prehliadnuť. Aj preto, že na ňom stojí ruina stredovekého hradu. Stačí z hlavnej cesty odbočiť do neďalekej dediny a nájsť turistickú značku, ktorá vedie priamo k Vinianskemu hradu.

Ak máte šťastie a počasie je dobré, tak z neho dovidíte až do Užhorodu alebo Mukačeva. Na druhej strane vidno komíny elektrárne Vojany, za nimi Tokaj a priamo pod kopcom sa rozprestiera Zemplínska šírava.

Hrad viac ako tri storočia chátral, až kým sa v roku 2011 miestne občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta rozhodlo, že sa ho pokúsi zachrániť. Odvtedy prešlo desať rokov a na hrade sa stále pracuje. Bez elektriny a metódami, ktoré sa používali v stredoveku. Jaroslav Gorás, ktorý združenie vedie, sa však vyhýba tomu, aby sa hovorilo o opravách.

„Je to zlé slovo. My sa snažíme zastaviť rozpad hradu. Našou úlohou nie je uviesť ho do pôvodného stavu, ale stabilizovať,“ vysvetľuje. Práce na hrade je vraj dosť – aj pre ďalšie generácie.

Bez elektriny a ťažkej techniky

Gorás je bývalý stavebný inžinier, ktorý sa pred rokmi ako dobrovoľník pridal k obnove hradu Šariš. V roku 2011 na tomto hrade neďaleko Prešova štát spustil pilotný projekt, do ktorého sa zapojili aj uchádzači o zamestnanie.

Zo Šariša sa potom presunul do Vinného, kde začalo vznikať združenie, ktoré chcelo na zanedbanom hrade rozbehnúť podobný projekt. V tom čase hrad na papieri neexistoval.

„Bola tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Slovensko

Teraz najčítanejšie