Denník N

Opäť sa im to trochu vymklo z rúk, ale stálo to za to (foto)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Čo priniesol päťdňový festival Pohoda on the Ground.

Bolo už nadránom, v noci z nedele na pondelok. Väčšina ľudí obvykle vtedy tvrdo spí, britskí muzikanti z kapely Dry Cleaning, ktorí mali za sebou päť koncertov za päť dní na trenčianskom letisku, sedeli v zákulisí a napriek prehre vo finále majstrovstiev Európy vo futbale žúrovali. Potom vstali a presunuli sa k niekoľkým desiatkam ľudí do stanu, kde sa začalo vítanie slnka hudbou.

Aj väčšina návštevníkov a produkcie festivalu Pohoda obvykle v pondelok spí, pretože klasická Pohoda sa končieva o deň skôr. Čo sa teda dialo od stredy do nedele? Bola to bonsaj verzia s oficiálnym názvom Pohoda on the Ground. Presne takto by mohla vyzerať Pohoda, keby vznikla len pred dvomi-tromi rokmi.

Symboly a premiéry

„Bude to výzva, ale ty máš predsa výzvy rád,“ povedal Michal Kaščák ešte pred začiatkom festivalu muzikantovi Daliborovi Kociánovi alias Stroonovi. Najskôr sa totiž rozprávali iba o hraní úplne na konci festivalu, ale nakoniec sa dohodli, že si podobne ako zahraničné kapely zahrá päťkrát. A naozaj zahral – päť koncertov za sebou o piatej ráno.

Bol to surrealistický výjav. Malo to byť vítanie slnka, ale slnko na záver nevyšlo a pršalo. Anglické počasie ani prehratý futbalový zápas nezabránili členom britskej kapely Dry Cleaning prísť o piatej ráno počúvať špeciálnu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Festival Pohoda

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie