Denník N

Tusk sa vracia z Európy, aby do nej po šiestich rokoch vlády Kaczyńského nasmeroval Poľsko

Donald Tusk. Foto - TASR/AP
Donald Tusk. Foto – TASR/AP

Pre Kaczyńského je dnes Tusk najväčším rivalom a líder PiS určite urobí všetko pre to, aby ho politicky zničil.

Autor je externý spolupracovník českého Deníka N a bývalý diplomat

V Poľsku sa začala písať nová kapitola boja medzi opozíciou a vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS). Donald Tusk, bývalý populárny premiér a zakladateľ strany Občianska platforma, sa náhle a s plnou silou vrátil z Bruselu do domácej politiky. Na scéne je nový líder opozície.

Platforma mu minulý týždeň v sobotu odovzdala vedenie strany v jesenných voľbách, za čo hlasovalo celé jej vedenie. V strane vládol entuziazmus, aký tu nebol už mnoho rokov. „Kráľ je späť“, „smútok sa skončil“, „ťažká váha je späť“ bolo počuť na jej kongrese.

Tusk predniesol prejav, v ktorom dal jasne najavo, že sa vrátil domov z európskej politiky, aby potiahol Platformu k ďalšiemu volebnému víťazstvu a porazil Jaroslawa Kaczyńského. „Vrátil som sa na 100 percent… Dnes v Poľsku vládne zlo, budeme proti nemu bojovať,“ povedal na stretnutí širšieho vedenia strany.

Prvé reakcie vrcholných predstaviteľov ostatných opozičných strán boli väčšinou pozitívne. Všetci uznali, že Tusk je ťažká váha a talentovaný politik a že otrasie politickou scénou. Pred svojím návratom sa poradil s hlavnými opozičnými formáciami.

Štátna televízia TVP ho, naopak, ukázala v tom najhoršom svetle, vytiahla zábery, na ktorých hovoril po nemecky, a naznačila, že pracoval pre Nemecko a Rusko, že o jeho návrate do Poľska údajne rozhodli Nemci. Táto televízia teraz funguje ako propagačný nástroj vládnucej strany, nie ako služba verejnosti a jej prudká reakcia ukázala, že Tuskov návrat spôsobil Kaczyńskému vrásky na čele.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie