Denník N

Borbély analyzuje Euro: Sterling má parametre ako Neymar. Celý zápas číha na slabosti rozhodovacieho procesu

Ladislav Borbély. Foto - TASR
Ladislav Borbély. Foto – TASR

„Euro prinieslo jedno veľké poučenie – aj malé krajiny môžu hrať veľký futbal,“ vraví v analýze Eura futbalový analytik Ladislav Borbély.

To však neplatí pre Slovensko, ktoré bolo podľa experta ďaleko od európskej špičky. „Kto očakával víťazstvo nad Španielmi, sa buď do futbalu nerozumie, alebo je zaslepený romantik, ktorého netreba počúvať,“ hovorí.

Borbély vraví, že majstrovstvá Európy priniesli hneď niekoľko nových trendov, ktoré do hĺbky rozoberá. „Na tomto šampionáte som nevidel hviezdnych hráčov. Videl som len hviezdne tímy,“ vysvetľuje.

Expert zároveň tvrdí, že držanie lopty je irelevantný faktor. „Hovorí o číselnej veličine, ktorá nevypovedá v podstate o ničom; a ak áno, tak o niečom nepodstatnom,“ konštatuje s tým, že si radšej máme všímať iné štatistické parametre.

V rozhovore sa dočítate aj:

  • aké herné trendy prinieslo Euro, prečo sa tak darí wing-backom a ktorá pozícia je najdôležitejšia v modernom futbale;
  • ktoré tímy Borbélyho najviac prekvapili, ktoré najviac sklamali a prečo neuspeli Francúzi;
  • prečo je „bytostne presvedčený“ o potenciáli anglického tímu a či je Southgate naozaj dobrý tréner;
  • prečo už aj funkcionári vedia, že „prestrelili“;
  • ktorí hráči boli najlepší na turnaji.

Dnes už futbalisti musia mať hernú inteligenciu

Majstrami Európy sa stali Taliani, ktorí v nedeľňajšom finále zvíťazili nad Angličanmi. Boli majstrovskí alebo rovno svetoví?

(smiech) Povedal by som, že boli majstrovskí. Vo finále sa stretli dva najlepšie mančafty, a aj keď sa musím priznať, že vychádzajúc zo svojho futbalového nastavenia som viac fandil Angličanom, víťazstvo Talianov bolo zaslúžené. Výrazne im pri ňom pomohli taktické faux pas Angličanov, ktoré sme rozoberali už včera.

Čo bolo kľúčom pri úspechu Talianov?

Musíme si uvedomiť, že každý šampionát prináša nové trendy, no pred samotným turnajom je ťažké odhadnúť, ktoré mužstvo ich bude reprezentovať. Ukázalo sa, že trendy, ktoré ponúkli Taliani, sú v súčasnom futbale najefektívnejšie.

O aké trendy ide?

V prvom rade mali veľmi silnú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie