Denník N

Malý byt nemusí vyzerať ako veľká spálňa: Architekt radí, ako ho zariadiť

Foto – Nora a Jakub
Foto – Nora a Jakub

V malých bytoch sa hrá o každý centimeter, veľkou pomocou môže byť zmenšenie kuchyne, ale aj umiestnenie postele do výšky. 

Malý byt môže byť dočasným riešením, ale aj splnením sna o vlastnom bývaní. Aby bol priestor funkčný a človek sa v ňom cítil dobre, jeho zariaďovanie treba podriadiť určitým pravidlám.

Architekt Michal Pulman z ateliéru noø architekti však zdôrazňuje, že pri jeho riešení treba dať vždy na prvé miesto seba a svoje potreby. Fotografie vydarených realizácií tohto ateliéru sprevádzajú celým článkom.

Dozviete sa v ňom:

  • čo všetko treba zohľadniť pred kúpou malého bytu;
  • ako by mal vyzerať základ interiéru;
  • čomu sa pri zariaďovaní radšej vyhnúť;
  • ako môže vyzerať spanie;
  • či majú v malom byte svoje miesto aj tmavé prvky.

Viac okien, viac možností

„Ak ideme kupovať malý byt, ako prvé by som si všímal, či má dostatok okien pre prípadné odčlenenie priestorov,“ hovorí architekt. Zároveň upozorňuje na to, že malé byty v dnešných novostavbách sú úzke a majú často len jedno okno, v lepšom prípade dve, v dôsledku čoho sa s priestorom pracuje ťažšie.

Výhodu preto majú staršie byty, ktoré majú spravidla jedno okno k dobru vďaka oddelenej kuchyni. „Pri nich sa dá s dispozíciou lepšie pracovať a získať izbu navyše,“ približuje Pulman.

Žiaduce je, ak byt nie je orientovaný len na jednu svetovú stranu, vďaka čomu získava na kvalite. „Samozrejme, dôležité sú aj metre štvorcové, tie však spravidla ovplyvňuje finančné hľadisko,“ dopĺňa.

Architekt zdôrazňuje, že už v tejto fáze sa treba dobre zamyslieť nad tým,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie