Denník N

Unavuje vás vlastný domov? Máme pre vás 7 tipov, ako ho oživiť a neminúť veľa peňazí

Veľký efekt za málo peňazí môže priniesť výmena dekorácií vrátane vankúšov. Foto – Bloomingville
Veľký efekt za málo peňazí môže priniesť výmena dekorácií vrátane vankúšov. Foto – Bloomingville

Aj keď sa začala dovolenková sezóna, mnohí v dôsledku pandémie stále trávime viac času doma. Interiér domova nás značným spôsobom ovplyvňuje a je prirodzené, že sa nám po čase opozerá, navyše v tomto období ešte rýchlejšie než kedykoľvek predtým. Čo robiť, aby zase získal „šťavu“?

Aby sa rýchla zmena interiéru skončila úspechom, je podľa Lucie Mészárovej, architektky a zakladateľky školy interiérového dizajnu DesignAcademy, mimoriadne dôležité, na akých základoch je postavený.

„Ak sú základné zariaďovacie prvky jednoduché a v základnej farebnosti, všetky doplnky, ale aj kusový nábytok môžeme meniť, kedykoľvek nás omrzia,“ vysvetľuje. Zložitejšie to môže byť v prípade, že interiér nie je jednotný a nachádza sa v ňom množstvo prvkov alebo sa mixuje viacero štýlov.

Interiéru sa dá pomôcť aj drobnými zmenami, ktoré môžu mať veľký efekt, netreba hneď uvažovať o veľkých zásahoch či kompletnej rekonštrukcii.

Zhrnuli sme pre vás nápady, ako rýchlo osviežiť akýkoľvek interiér a súčasne neminúť veľa peňazí. Základom je neponáhľať sa a všetko si dôkladne premyslieť.

1. Upracte a vytrieďte nepotrebné 

Ak sa vám priestor zunoval, architektka Mészárová odporúča dať najskôr svoj príbytok do poriadku. „Niekedy prekvapivo stačí vyčistiť priestor od zbytočností, ktoré sa časom nakopia, zavadzajú a zapĺňajú priestor. Človek sa oveľa lepšie cíti v prázdnejšom a upratanom priestore ako v byte zahltenom rôznymi rárohami,“ vysvetľuje.

Veľkým pomocníkom môžu byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Reality

Bývanie a záhrada, Slovensko

Teraz najčítanejšie