Denník N

Grécke voľby: rovnaký výsledok, rovnaký premiér a koalícia a čakajúce reformy

Staronový premiér Alexis Tsipras sa teší z víťazstva spolu s Panosom Kammenosom, šéfom koaličnej strany Nezávislí Gréci. Foto – TASR/AP
Staronový premiér Alexis Tsipras sa teší z víťazstva spolu s Panosom Kammenosom, šéfom koaličnej strany Nezávislí Gréci. Foto – TASR/AP

Staronový premiér Alexis Tsipras dostal od voličov silný mandát. Zbavil sa rebelov, teraz však musí presadiť ťažké reformy, na ktorých sa dohodol so zahraničnými veriteľmi.

Ten istý výsledok, no s oveľa menším nadšením. Takto znie krátke zhrnutie nedeľňajších parlamentných volieb v Grécku, ktoré s takmer navlas rovnakým výsledkom vyhrala ľavicová strana Syriza na čele so staronovým premiérom Alexisom Tsiprasom.

Grécko má rovnakého premiéra, rovnakú vládnu koalíciu, no tentoraz už krajina vie, že sa ťažkým reformám nevyhne. Syriza, ktorá sa koncom januára dostala k moci preto, lebo Grékom sľúbila, že neustúpi tlaku zahraničných investorov, totiž nakoniec ustúpila.

Teraz to už nebude o boji s krajinami eurozóny či Medzinárodným menovým fondom, ale o presadení nevyhnutných opatrení, pod ktoré sa podpísal sám Tsipras.

„Spolu budeme pokračovať v boji, ktorý sme začali pred siedmimi mesiacmi,“ vyhlásil podľa BBC Tsipras počas volebnej noci.

Silnejšia pozícia, ťažké reformy

Grécke voľby

Syriza: 35,4 %, 145 poslancov

Nová demokracia: 28,1 %, 75 poslancov

Zlatý úsvit: 7 %, 18 poslancov

PASOK: 6,2 %, 17 poslancov

Komunisti: 5,6 %, 15 poslancov

To Potami: 4 %, 11 poslancov

Nezávislí Gréci: 3,7 %, 10 poslancov

Únia centristov: 3,4 %, 9 poslancov

Zahraniční investori, ktorí po dlhých a dramatických mesiacoch nakoniec súhlasili s tým, že Grécku poskytnú  v poradí už tretí bailout vo výške 86 miliárd eur, sú zatiaľ pokojní. Zmeniť sa to môže už koncom októbra, dokedy má grécka vláda podľa portálu Politico prijať 78 z celkom 225 opatrení, na ktorých sa dohodla s veriteľmi.

To znamená napríklad privatizáciu, škrty v dôchodkoch či úradníckych platoch a zvyšovanie daní.

Tsipras si síce upevnil svoju pozíciu v strane – jeho kritici, ktorí si po prijatí nového bailoutu vytvorili novú stranu, sa do parlamentu ani nedostali – no stále nie je isté, či za nové zákony a škrty budú hlasovať všetci jeho poslanci.

Spoliehať sa bude aj na podporu od svojho staronového koaličného partnera, strany Nezávislí Gréci, s ktorou pritom okrem odporu k požiadavkám investorov nemal spoločné nič.

„Široká koalícia, na ktorú sa veritelia spoliehali, je teraz nepravdepodobná,“ napísal magazín Economist. Pôvodne sa totiž čakalo, že Syriza bude vládnuť skôr so socialistami zo strany PASOK a s centristami zo strany To Potami.

Nadšenie opadlo

Analytici však rátali s tým, že Syriza dopadne oveľa horšie. Všetky predvolebné prieskumy totiž hovorili o veľmi tesnej súťaži medzi Syrizou a pravicovou Novou demokraciou. A Nezávislí Gréci – koaličný partner Syrizy – sa ani nemal dostať do parlamentu.

Nakoniec bolo všetko inak, aj keď tomu pomohla aj relatívne nízka účasť voličov. Voliť prišlo len 55 percent Grékov – o 8 bodov menej ako v januárových voľbách.

„Pre Tsiprasa je to veľká výhra. Voliči mu schválili jeho prístup,“ povedal pre Politico politický analytik Janis Koutsomitis. Nadšenie v uliciach, kde Syriza ešte pred pár mesiacmi suverénne vládla, však opadlo.

„Oslavy už neboli také hlasné – spievať, tancovať či mávať vlajkami už prišli len stovky, nie tisíce ľudí,“ opisoval atmosféru v Aténach Paul Moss z BBC. Aj keď grécku krízu v posledných mesiacoch zatienili utečenci, podľa väčšiny analytikov stále nie je isté, že druhá vláda Tsiprasa vydrží dlhšie ako tá prvá, ktorá trvala sedem mesiacov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie