Denník N

Debata s Gyimesim rozdeľuje účastníkov najväčšieho festivalu slovenských Maďarov, Most zrušil svoju účasť

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Účasť poslanca OĽaNO Györgya Gyimesiho na najväčšom maďarskom letnom festivale na Slovensku vyvolala politické napätie. Organizátori tvrdia, že program konzultovali aj s Mostom.

Politické smerovanie najväčšieho maďarského letného festivalu v Gombaseku pri Rožňave je už roky predmetom diskusií. Za festivalom stoja politici hnutia Spolupatričnosť, ktorí si areál festivalu kúpili prevažne z dotácie maďarskej vlády.

Hlavný organizátor festivalu a podpredseda Spolupatričnosti Örs Orosz tvrdí, že program podujatia je politicky nezávislý. Veľké spory však vyvolalo, keď v roku 2019 maďarské vysielanie RTVS Rádio Patria zrušilo svoju účasť na festivale, lebo sa nevedeli dohodnúť s organizátormi na niektorých bodoch programu. Podobný scenár sa opakuje aj tento rok.

Debata s Gyimesim

Spor teraz vyvolala debata, ktorej témou je politické zastúpenie Maďarov na Slovensku v parlamente a mimo neho. Na debatu pozvali predsedu hnutia Spolupatričnosť Szabolcsa Mózesa, podpredsedu SMK Zoltán Cziprusza a poslanca OĽaNO Györgya Gyimesiho. Most-Híd, ktorý je tiež súčasťou vznikajúcej spoločnej maďarskej Aliancie, na protest proti tomuto bodu programu zrušil svoju účasť na festivale.

„Ak festival bude mať takúto tvár, s tým sa nevieme stotožniť,“ hovorí predseda strany Most-Híd László Sólymos, ktorý Denníku N potvrdil, že problém majú s účasťou Gyimesiho.

Hlavný organizátor festivalu Örs Orosz tvrdí, že túto debatu konzultovali aj s Mostom, ktorý odmietol akúkoľvek komunikáciu s Gyimesim. „My sme to akceptovali, a preto sa oni nestali súčasťou tohto panelu. To však neznamená, že musia vystúpiť aj z ostatných panelov. Nepovažujem túto reakciu za adekvátnu a predstaviteľov Mosta aj naďalej srdečne očakávame na festivale,“ vraví Orosz.

Program poskladali v spolupráci so spoluorganizátormi a vyberali si témy, ktoré v posledných mesiacoch rezonovali v spoločnosti. „V uplynulých rokoch nás vždy obvinili zo zaujatosti, raz konzervatívna strana, raz liberálna, tomu sa nevyhneme,“ dodáva Orosz.

György Gyimesi hovorí, že o reakcii Mosta nevedel, ale nemá s tým problém. „Majú na to právo,“ povedal vládny poslanec za OĽaNO Denníku N.

Areál kempingu v Gombaseckej doline. Foto N – Tomáš Hrivňák

Menšinová kultúrna vojna

V rámci maďarskej menšiny sa ozývajú hlasy proti Gyimesiho účasti v tábore aj preto, lebo poslanec OĽaNO na tlačovke 17. júna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Slovensko

Teraz najčítanejšie