Denník N

6 košických zážitkov, ktoré musíte vyskúšať pre nezabudnuteľnú dovolenku

Leto je tu konečne v plnom prúde! Nedočkavým neostáva nič iné, iba si čo najskôr naplánovať tak dlho vytúženú dovolenku, ktorá bude spojením adrenalínu, dávky dobrodružstva i relaxu. Vedeli ste, že v Košiciach je tak veľa možností, že si tu pohodlne zariadite program aj na 7 dní? Vyskúšajte týchto 6 zážitkov, vďaka ktorým si východ zapamätáte ako nikdy predtým.

Zapádlujte si v národných parkoch

Máte šťastie, splavovanie riek a iné vodné aktivity, napríklad na veľrieke Hornád, sú v Košiciach počas letných mesiacoch samozrejmosťou. Sadnite si do kajaku alebo kanoe a pádlujte pozdĺž prúdov piatej najdlhšej rieky v krajine. Jeden zo splavov v sebe zahŕňa aj prielom Hornádu v národnom parku Slovenský raj, kde spoznáte rieku a prírodu z úplne inej perspektívy ako pri turistike.

Časť úseku pred Košicami prechádza aj malebnými Margecanmi, kde sa presuniete v časopriestore do ázijských džunglí. Tento typ športu je niečo, čo vám utkvie v pamäti na celý život – splavovanie cez www.splavujeme.sk pri návšteve Košíc preto určite nevynechajte. Na výber máte možnosti: prielom Hornádu, splavovanie úseku Kysak – Košice, splavovanie Cirochy alebo od „Čiary po čiaru“ – Latorica + Bodrog, od ukrajinskej až po maďarskú hranicu.

Prežite svoj vlastný westernový príbeh

Vždy ste sa túžili orientovať v jazdeckej terminológii a rozlišovať medzi krokom, klusom a cvalom? Ste na správnom mieste! Jazdectvo je v Košiciach dostupné na hneď niekoľkých miestach. Ak sa vám nechce zachádzať priďaleko, vyberte sa do Jazdeckého areálu UVLF, neďaleko sídliska KVP.

Dostanete sa sem polhodinovou prechádzkou z centra mesta alebo autobusovou linkou 17. Svoje westernové spomienky si odnesiete na chrbte koní a poníkov počas jazdy, no tiež pri pozorovaní správnej komunikácie a správania.

Po relaxačnom kluse sa dívajte na mesto z vyššej perspektívy a pri vychladenom nápoji napríklad aj na vonkajšom posedení U KOŇA. Ide o tip na tajné miesto – dokonca aj niektorým Košičanom ostáva toto miesto stále neznáme.

Po športe vám rýchlo vyhladne? Navštívte tieto košické reštaurácie a spojte príjemné s užitočným pred ďalšou outdoorovou aktivitou.

S vetrom opreteky na singláčoch

Povedzme si pravdu, do Košíc sa oplatí prísť najmä kvôli najväčším mestským lesom v Európe. A to nielen na turistiku, ale hlavne pre výborne situovanú a udržiavanú sieť single trackov, o ktoré sa tu už pár rokov stará angažovaná komunita okolo občianskeho združenia KE-CY – Košické cyklotraily.

Či už prídete na vlastnom alebo požičanom bicykli, na vlastnú päsť alebo s partiou, na ceste Bankovom sa ľahko spriatelíte s miestnymi cyklistami, ktorí žijú pre vietor vo vlasoch a adrenalín, aké prinášajú iba down-hillové jazdenie, zákruty, skoky, klopky a rozbúchané srdce.

Pre lepšiu orientáciu navštívte webstránku www.ke-cy.sk, na ktorej nájdete presné informácie, mapky i náročnosť jednotlivých trailov. A na záver tip – najnovší single track, z ktorého sú namäkko všetci fanúšikovia cyklistickej komunity v meste, sa nachádza pri Chate Hrešná s príznačným názvom Hriešny.

Prečítajte si viac o výstavbe single tracku Hriešny!

Paddleboardujte osamote a v tichosti

Zastavte sa a dýchajte. Pri pohľade na zeleň. Sčerenú vodu. Ticho. A páľavu slnka. Sústreďte sa na všetky svaly a kompletne vypnite myseľ od stresu a starostí bežného života. Reč je o paddleboardovaní na vodnej nádrži Bukovec vzdialenej iba päť kilometrov od Košíc. Dostanete sa sem teda pohodlne na aute, bicykli alebo autobusovou dopravou.

Ak náhodou nemáte vlastný paddleboard, nevadí, k dispozícii máte už aj jeho požičanie napríklad cez Paddleboard Košice. Bukovec je jednou z najpopulárnejších vodných atrakcií neďaleko mesta – nájdete tu tiež stánky s klasickými letnými delikatesami ako langoše, kofola či zemiakové placky.

Ak sa sem rozhodnete prísť si len tak zaplávať, na východnejšej strane od hlavnej cesty nájdete niekoľko skrytých cestičiek na súkromné plážičky, ktoré mnohí využívajú na nudistické opaľovanie. Príďte ale skoro, aby ste si miesto rezervovali iba pre seba.

Ste na výlete v Košiciach a chýbajú vám lesné chodníčky? Spoznávajte pokoj lesa, 50 odtieňov zelenej a výhľady na nezabudnutie na nasledujúcich trasách.

Presuňte sa na Miami s wakeboardingom

Jazero, sídlisko, ktoré je pre mnohých oázou na skok do centra mesta. Môžete sa tu celé hodiny prechádzať popri Hornáde, piknikovať, otužovať, klábosiť na limonáde v pube U Taťka alebo sa venovať tomu, čo prináša hlavný turistický potenciál tejto lokalite – wakeboardingu.

Trixen Wake & Ski Park vytvára miesto pre všetkých, ktorým sú vlny a balans na dvoch tým najmilovanejším spojením. Držte sa a manévrujte medzi panelákmi, ktoré vytvárajú ojedinelú wakeboardingovú scenériu. Ale pozor na hlavu!

Svoj výkon oslávte na pečených klobáskach v neďalekých puboch alebo pizzou s priateľmi. V blízkosti nájdete aj niekoľko detských ihrísk, pirátsku loď pre deti a street workoutové cvičisko.

Korčuľujte v lesoparku nad mestom

Ak sa od horúčavy chcete utiahnuť niekam medzi zeleň, vyvezte sa autobusovou linkou 17, 71 a 72 k neďalekému lesoparku Furča. Tiahne sa ním asfaltová cestička o dĺžke 3,5 kilometra, takže je ideálnym miestom pre korčuľovanie, beh, bicyklovanie alebo aj prechádzku pre mamičky s deťmi.

Doprajte si po oddychu a športovej aktivite výborné jedlo vo vychýrených street foodoch, ktorých je v meste skutočne požehnane. Odporúčame vám hotdogy Robinček, hranolky od Smile Street Food, burger z dielne Grange v Kráľovskom dvore alebo karí od Šuhajíci pri panvici.

Spoznajte zákulisie košického street foodu a vyberte si jedlo podľa vášho gusta.

Autor: Andrea Petrovčinová pre Visit Košice

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Košice

Slovensko

Teraz najčítanejšie