Denník N

Nemám obavy, že sa zopakuje katarský extrém, hovorí Matej Tóth pred poslednými pretekmi kariéry

Matej Tóth. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Tóth. Foto N – Tomáš Benedikovič

Chodec Matej Tóth sa v talianskom Livignu pripravuje na svoje posledné preteky v kariére – štart na olympijskej päťdesiatke v japonskom Sappore. Na programe je v noci z 5. na 6. augusta nášho času (štart od 22:30, v Japonsku od 5:30 ráno).

Budú to vôbec posledné veľké chodecké preteky v disciplíne, v ktorej Tóth získal titul majstra sveta aj olympijské zlato. Svetová atletika totiž olympijskú päťdesiatku nahradí kratšími pretekmi na 35 kilometrov.

„Domnievam sa, že hlavným dôvodom bola objednávka televíznych vysielateľov,“ hovorí Tóth.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako prežíva obdobie pred koncom kariéry;
  • v čom sa poučil z MS v Dauhe, ktoré nedokončil;
  • čo si myslí o konci svojej obľúbenej disciplíny;
  • ako bude vyzerať olympiáda v období pandémie;
  • ako vníma, že Yohann Diniz štartuje v 43 rokoch;
  • prečo sa stal jednou z tvárí vakcinačnej kampane.

Ako na vás vplýva, že všetko, čo ste v uplynulých týždňoch absolvovali a čo vás ešte čaká, zažívate v kariére naposledy?

Veľmi pozitívne, mám pocit, že mi to pomáha. Cítim, že telo sa už často dostáva na hranicu únavy, no práve myšlienky, že ide o posledné sústredenie a tréningové kilometre, mi pomáhajú, aby som do toho dal úplne všetko a možno aj viac, než by som bol ochotný za normálnych okolností. Chcem mať po tom všetkom pocit, že som svoju poslednú možnosť využil naplno.

Vytvárate si na seba aj určitý tlak, aby preteky v Sappore dopadli tak, aby ste s nimi boli spokojný?

Nie, som úplne pokojný. Viem, že očakávania sú veľké, ale som nastavený tak, že si chcem preteky užiť a teším sa na ne. Viem, že ak to pôjde a budem sa cítiť dobre, môžem sa biť o najvyššie priečky. Ak nie, tak s čistým svedomím budem môcť uzavrieť kariéru a povedať ľuďom, že som urobil maximum, no nevyšlo to.

Viete už v tejto chvíli odhadnúť, či máte formu, s ktorou by ste mohli bojovať o medaily?

Práve som v záverečnom týždni kľúčového sústredenia v Livignu, ktorý bude veľmi dôležitý. Napríklad teraz ma čakajú dva náročné dni, počas ktorých možno dokopy nachodím okolo 80 kilometrov. Súčasťou bude aj špeciálny tréning v pretekovom tempe, ktorý by nám mal ukázať viac.

Už teraz však viem, že ak mi vydrží zdravie, tak by som mal byť pripravený na dobrú päťdesiatku. Ešte by som však nehovoril o top forme z rokov 2015 a 2016, keď som dosiahol najväčšie úspechy (titul majstra sveta a olympijského víťaza – pozn. red.).

K tomu mi ešte máličko chýba, a aj preto som radšej s vyjadreniami opatrnejší a čakám, že forma bude stúpať. Navyše, výkon môže ovplyvniť veľa premenných ako cestovanie či adaptácia na podmienky.

V rozhovore pre náš denník ste povedali, že práve adaptácia bola pre vás problémom na MS v Dauhe, na ktorých vás zradilo telo a z pretekov ste odstúpili. Čo ste teraz s vaším tímom urobili preto, aby sa to nezopakovalo?

V prvom rade veríme, že podmienky v Japonsku budú úplne iné, extrém z Dauhy sa nedá porovnávať s ničím. V Sappore skôr očakávame, že podmienky sa budú podobať Pekingu a Riu, kde sme to zvládli. Ideme teda podľa osvedčenej šablóny.

Nemám ani také veľké obavy z časového posunu, keďže v Dauhe sme pretekali v noci miestneho času. V Sappore bude štart klasicky ráno, takže verím, že slnko nám pomôže naštartovať biorytmus.

Na druhej strane, skúsenosť z Dauhy ukázala, že netreba podceniť žiadne detaily. Pre mňa je asi najväčším ponaučením nepodceniť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matej Tóth

OH Tokio 2021

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie