Denník N

Experiment, ktorý bude sledovať svet: Anglicko sa chystá zistiť, či sa dá žiť s deltou bez obmedzení

V Anglicku sa v nedeľu uskutočnilo finále futbalového Eura, v hľadisku bolo vyše 60-tisíc ľudí. Foto - tasr/ap
V Anglicku sa v nedeľu uskutočnilo finále futbalového Eura, v hľadisku bolo vyše 60-tisíc ľudí. Foto – tasr/ap

Napriek tomu, že polovica obyvateľov má dve dávky vakcíny, odborníci odhadujú, že v auguste môže v Británii na covid zomierať 200 ľudí denne. Počas zimnej vlny to však bolo 1200. 

Anglicko sa čoskoro pustí do odvážneho – a kritici hovoria, že nebezpečného – epidemiologického experimentu, napísal v pondelok britský magazín Economist. Reagoval tak na rozhodnutie britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý oznámil, že napriek stúpajúcemu počtu prípadov sa budúci pondelok úplne zrušia opatrenia proti covidu.

Hoci to tak pri záberoch z futbalového Londýna nevyzeralo, v Anglicku stále platia obmedzenia: napríklad nemôžu byť otvorené nočné kluby, ľudia by mali nosiť vo vnútri rúška a výraznejšie ako na Slovensku je obmedzené stretávanie sa v interiéri.

Krajina si od 19. júla vyskúša, či je možné žiť bez obmedzení s delta variantom, ktorý je o 60 percent infekčnejší ako alfa. Vírus v krajine momentálne koluje vo veľkom – krajina je siedma najhoršia v počte zistených prípadov na milión obyvateľov. Z Európy ju predbehol Cyprus a rýchlo sa doťahuje Holandsko.

V krajine dominuje delta variant, ktorý je nielen infekčnejší, ale zrejme aj nebezpečnejší – podľa britských dát má dvakrát vyššie riziko hospitalizácie.

Na druhej strane sa britská vláda spolieha na to, že veľký počet ľudí je zaočkovaných. Obe dávky dostalo 51 percent britskej populácie. U zraniteľnej skupiny ľudí nad 50 rokov je to viac ako 90 percent.

Stále však veľký počet osôb čaká na druhú dávku či sa nechce vôbec zaočkovať (Briti takisto neočkujú až na výnimky ľudí pod 18 rokov). Len štvrtina populácie do 40 rokov je preto zaočkovaná. Práve mladí ľudia od 12 do 24 rokov tvoria najväčšiu časť nových prípadov.

Denné počty nových prípadov, hospitalizácií a úmrtí v súvislosti s covidom v Británii. Zdroj – coronavirus.data.gov.uk

Vzťah zoslabol, no nepreťal sa

Počet ľudí v nemocniciach nerastie tak rýchlo ako pri predchádzajúcich vlnách, no aj tu už číslo stúpa, takisto počty úmrtí. Stále sú nízke, čo spájajú s efektom očkovania, môže to však okrem toho súvisieť aj s tým, že sa infikujú väčšinou mladí ľudia v lete, keď môže mať istý vplyv aj vyššia dávka vitamínu D.

Ako napísal Economist, vzťah medzi infikovanými a hospitalizovanými (za súčasného mixu zaočkovaných a nezaočkovaných) zoslabol, no úplne sa nepreťal. Od augusta 2020

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie