Denník N

Marcela Pčolinská, matka exriaditeľa SIS: Ak by mal Vlado vo väzbe klímu a Netflix, bol by spokojný 

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Rodina Pčolinských z Nižného Hrabovca v okrese Vranov nad Topľou patrí k politicky najaktívnejším spomedzi všetkých rodín na Slovensku.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme boli v Michalovciach a na dolnom Zemplíne.

Marcela Pčolinská je starostkou Nižného Hrabovca. Syn Peter je poslancom v Národnej rade a podpredsedom vládnej strany Sme rodina. Syn Vladimír je exriaditeľom SIS. Ďalší syn Lukáš pracuje v hnutí Sme rodina ako tlačový tajomník. A nevesta Adriana (manželka Vladimíra) je tiež poslankyňou Národnej rady za Sme rodina.

S Marcelou Pčolinskou sme sa rozprávali deň po jej návšteve v Leopoldove, kde je od marca väzobne stíhaný Vladimír. Podľa obvinenia mal prijať úplatok 20-tisíc eur za to, že ako riaditeľ SIS zariadil zastavenie odpočúvania konkurzného právnika a podnikateľa Zoroslava Kollára. V tomto prípade proti nemu svedčia takzvaní kajúcnici Ľudovít Makó a bývalý Pčolinského námestník v SIS Boris Beňa.

Druhé obvinenie exriaditeľa tajnej služby vyplýva z výpovede ďalšieho kajúcnika Mariána Kučerku. Ten tvrdí, že Pčolinský mu sprostredkoval 10-tisíc eur, aby NAKA nepreverovala podozrenia voči stavebnej spoločnosti. Kučerka mal v NAKA na starosti ekonomickú kriminalitu.

Vladimír Pčolinský všetky obvinenia odmieta.

Pčolinský, Pčolinská
Rodina Pčolinských. Vľavo hore je Marcela Pčolinská (starostka Nižného Hrabovca), vpravo hore je Vladimír Pčolinský, bývalý riaditeľ SIS, momentálne vo väzbe, jeho brat Peter je poslancom Národnej rady za Sme rodina a Vladimírova manželka Adriana je tiež v parlamente za hnutie Sme rodina. Foto N – Vladimír Šimíček, Tomáš Benedikovič

Marcela Pčolinská v rozhovore hovorí:

  • či na rodinných oslavách preberajú politiku;
  • aké politické slabiny a prednosti eviduje u svojich synov;
  • ako vníma rodinný život Borisa Kollára a jeho mafiánsku minulosť;
  • prečo majú dobrú náladu, keď sa s Vladimírom stretnú v Leopoldove;
  • prečo povedala, že Daniel Lipšic je už bývalý kamarát jej syna.

V politike ste už desiatky rokov. V globále sa vyvíja pozitívnym smerom alebo skôr naopak?

Politika veľmi zhrubla, je tam veľa urážok medzi politikmi a agresívneho správania. Mali by byť k sebe ľudskejší, slušnejší, zápasiť o vec, ale bez osobných útokov. To sa mi protiví. Za môjho pôsobenia v Národnej rade (2002;-;2006) sa dalo slušne porozprávať aj s opozíciou a mali sme aj dobré vzťahy.

Tú väčšiu hrubosť priniesol do politiky kto?

Nechcem nikoho menovať. Ale nepáčia sa mi hrubé výrazy a nadávky, ktoré boli aj nedávno v pléne. Aj s oponentmi sa dá rozprávať kultivovane.

Hrubé bolo aj to, čo hovoril Boris Kollár ministerke Kolíkovej v diskusii o kolúznej väzbe, že čo melie za bláboly… či nie?

Možno preto, že bola nejaká diskusia a dohoda, no pani ministerka tým, ako začala vystupovať v pléne, podráždila mnohých. Lebo ako keby neplatilo to, na čom bola dohoda.

A to je dôvod na takú reakciu Borisa Kollára?

Myslím, že potom sa jej ospravedlnil. On je človek, ktorý vie vyjsť aj s opozíciou, nezvykne útočiť. Toto ho zrejme nadštandardne rozčúlilo. Ale je pravda, že také prejavy, ako predviedol, tam nerada vidím od akéhokoľvek politika.

Vy ste zrejme najviac politicky angažovanou rodinou na Slovensku. Ako vyzerajú vaše diskusie, keď sa stretnete na rodinných oslavách? Je to aj o politike?

Je to aj o politike, aj keď Peter mi často

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Michalovciach

Od 28. júna do 11. júla bola časť redakcie Denníka N presťahovaná do Michaloviec. Zemplín sa tak stal hlavným regiónom nášho novinárskeho záujmu. Naši reportéri tu pracovali na reportážach, robili rozhovory, organizovali diskusie a stretávali sa s občanmi.

Sme rodina

Vladimír Pčolinský

Slovensko

Teraz najčítanejšie