Denník N

Posledné dni Kováčika v úrade: v strachu z kukláčov upratal spis o Gorile spriaznenému prokurátorovi

Dušan Kováčik v parlamente, keď bol ešte špeciálny prokurátor. Foto N – Vladimír Šimíček
Dušan Kováčik v parlamente, keď bol ešte špeciálny prokurátor. Foto N – Vladimír Šimíček

Na súde s bývalým špeciálnym prokurátorom vypovedali prokurátori o nezvyčajných veciach, ktoré sa diali pri prepúšťaní bossa takáčovcov, za čo podľa obžaloby vzal Dušan Kováčik veľký úplatok. Zároveň vyšlo najavo, ako sa obával svojho zadržania a neobvykle prikázal prideliť spis týkajúci sa Gorily.

Dušan Kováčik rátal s tým, že skončí v putách, vypovedal na súde podriadený niekdajšieho špeciálneho prokurátora Tomáš Honz. „Viackrát mi povedal, že očakáva, že bude zadržaný. Mal takého ‚tušáka‘. Niečo sa proste v ňom zlomilo,“ hovoril, čo sa dialo s jeho šéfom pár dní pred zadržaním.

„Očakával kukláčov, ktorí si poňho prídu. Povedal mi, že dúfa, že nezastrelia jeho psa.“ Kováčik podľa prokurátora Honza pritom nevyzeral dobre. „Vystresovane, nervózne a spotene.“

Vlani 22. októbra ho naozaj zadržali, odvtedy sedí vo väzbe. V týchto dňoch stojí pred súdom, okrem Honza dnes vypovedali traja Kováčikovi podriadení, ktorí opisovali aj jeho praktiky, ako im zasahoval do práce.

Žltý lístok s odkazom

Prokurátor Honz hovoril, že práve v období, keď sa už bál svojho zadržania, vlani koncom septembra dostal od neho príkaz prideliť spis o skartácii Gorily Slovenskou informačnou službou spriaznenému prokurátorovi.

„Dostal som spis s papierikom, len tak prilepeným.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Slovensko

Teraz najčítanejšie