Denník N

Nad Banskou Bystricou je salaš, ktorého sa vlky boja (reportáž)

Pastiersky pes pri stáde nad Banskou Bystricou. Foto – Soňa Mäkká
Pastiersky pes pri stáde nad Banskou Bystricou. Foto – Soňa Mäkká

Vďaka početnej skupine strážnych psov nestrhli vlky bačovi za päť rokov ani jednu ovcu. Pastierske psy budú povinné pre chovateľov, ktorí si budú chcieť uplatniť škody spôsobené šelmami.

Keď sa na jeseň 2020 diskutovalo o celoročnej ochrane vlka, protestovali proti nej chovatelia oviec a kôz. Aj ministerstvo pôdohospodárstva odôvodňoval strieľanie vlka tým, že chce zabrániť úpadku ovčiarstva.

„Populácia vlka je stabilná a narastá, nie je ohrozená. Ohrozené sú ovce, ktorých sme mali pred desiatimi rokmi 420-tisíc a teraz ich máme o 100-tisíc menej. A ovčiarstvo naďalej upadá,” povedal vtedajší minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

Zväz chovateľov oviec a kôz odhadol, že vlk spôsobuje ročne škodu na ovciach vo výške 500-tisíc eur. K tomu ďalšie nepriame škody, napríklad pokles produkcie mlieka v období po útoku na stádo.

Celoročnú ochranu vlka nakoniec rezort životného prostredia predsa presadil vyhláškou k zákonu o ochrane prírody, na ktorú súhlas iných rezortov nepotreboval. Vyhláška zároveň určuje, že pri zvieratách, ako sú ovce, kozy a hovädzí dobytok, musí byť zabezpečený aktívny dohľad pastiera a pri stáde musia byť prítomné voľné pustené pastierske strážne psy. Druhá možnosť je, že zvieratá sú v uzatvorenom objekte, ako je ohrada, oplotenie, košiar alebo elektrický ohradník.

Účinnosť tejto časti vyhlášky je od 1. januára 2023, aby si chovatelia stihli psy zadovážiť a vychovať. Ministerstvo životného prostredia pripravuje aj schému, pomocou ktorej by na chov psov prispelo. Štát zároveň nahradí ujmu, ktorú hospodárovi spôsobí chránený živočích. Chovateľ však musí dokázať, že mal svoj majetok náležite zabezpečený, a teda že mal funkčné preventívne opatrenia.

Stádo nad Iliašom. Foto – Soňa Mäkká

Bača Martin Blaško obhospodaruje stádo s 500 ovcami nad Iliašom, mestskou časťou Banskej Bystrice. Ďalšie stádo podobnej veľkosti jeho valasi pasú neďaleko pri Mičinej. Štát od chovateľa vyžaduje na paši do 500 kusov oviec minimálne dva psy, nad 500 tri psy. Ale to je málo, hovorí bača. Pri jeho stáde je

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Ochrana prírody

Príroda

Turistika a outdoor

Slovensko

Teraz najčítanejšie