Denník N

Vodáci získali štyri miestenky na olympiádu, v individuálnych pretekoch sú bez medaily

Slováci získali v Londýne zlato ako tím v hliadkach. Foto - AP
Slováci získali v Londýne zlato ako tím v hliadkach. Foto – AP

Slováci prvýkrát od roku 1995 nezískali na svetovom šampionáte individuálnu medailu.

Bez medaily v individuálnych pretekoch, ale za to s kompletnými štyrmi olympijskými miestenkami sa vrátila slovenská výprava vodných slalomárov z MS v Lee Valley. Letenku do Ria si v londýnskom kanáli vyjazdil v C1 Matej Beňuš, ktorý už definitívne zvíťazil v internej nominácii slovenských singlistov, a veľmi blízko k účasti pod piatimi kruhmi je aj kajakárka Jana Dukátová.

Slováci prvýkrát od roku 1995 nezískali na svetovom šampionáte individuálnu medailu, nepodarilo sa ju vybojovať ani trojici finalistov v C1 mužov. Alexander Slafkovský skončil na 5. mieste, Mateja Beňuša klasifikovali na šiestej a Michala Martikána až na 10. pozícii. Bezprostredne po pretekoch cítil Beňuš sklamanie, postupom času však z neho vyprchalo a prevážili pocity radosti zo zisku miestenky na OH.

„Splnil som cieľ, ktorý sme si stanovili pre túto sezónu – dostať sa na olympiádu. Podarilo sa, som spokojný,“ vyznal sa po prílete z Londýna Beňuš, ktorý sa krátko vrátil aj k svojej jazde: „Medzičasy som mal podobné ako víťaz, bohužiaľ som urobil chybu na konci trate, čo ma stálo medailu. V podstate všetci traja slovenskí finalisti sme spravili podobné chyby na tom istom úseku.“

Kvalifikácia na olympiádu bola náročnejšia

Ako priznal, interná kvalifikácia na OH bola možno ťažšia než samotný šampionát. „Bola psychicky náročná, keďže všetci traja sme vo svetovej štvorke či pätorke. Po vybojovaní si miestenky boli ohlasy zo Slovenska výborné, prišlo mi veľa správ, gratulácií. Sprievodcu do Ria ešte nemám kúpeného, to som zatiaľ ešte neriešil, teraz sa najmä teším za rodinou,“ povedal Beňuš, ktorý čaká ďalší prírastok do rodiny – na začiatku novembra sa mu narodí druhý syn.

Slováci zaostali za očakávaniami, Beňuš si však nemyslí, že by výsledky z Londýna nutne znamenali, že je slovenský vodný slalom na ústupe. „Hranica medzi úspechom a neúspechom je veľmi tenká. Teraz to bohužiaľ v individuálnych pretekoch nevyšlo nikomu, nabudúce však pokojne môžeme priviesť zo šampionátu štyri – päť medailí,“ tvrdí.

Dukátová sa dotkla bránky, prišla o medailu

Blízko k cennému kovu bola v Lee Valley Jana Dukátová. Jeden ťuk na bránke ju v nabitom finále K1 napokon stál medailu. Ak by jej nenaskočili dve trestné sekundy, brala by bronz, takto obsadila šieste miesto. Čo je pre ňu hlavné, už postupom do finále vypádlovala pre Slovensko olympijskú miestenku v ženskom kajaku a výrazne si polepšila aj v internej slovenskej kvalifikácii pre účasť v Riu. V nej má aktuálne pred Elenou Kaliskou náskok siedmich bodov.

„Miestenka pre Slovensko je stopercentne istá, takisto to mám fantasticky rozbehnuté, aby som v Riu štartovala ja. Mohlo by mi to ujsť len za určitej konštelácie. Určite si to nenechám ujsť. Budúci rok budem tak pripravená, že si to na majstrovstvách Európy potvrdím,“ zdôraznila Dukátová.

Štart v Riu by jej ušiel len za predpokladu, že by na ME 2016 v Liptovskom Mikuláši nebola na stupňoch víťazov a Kaliská by preteky vyhrala. „ME určite nepodcením, ale nebude to taký otvorený boj ako štyri roky dozadu,“ podotkla.

Miestenku na OH má takmer istú

Aj ona sama vníma, že miestenku má v podstate v „suchu“. „Mám to rozbehnuté tak, že hlavná koncentrácia už môže smerovať na olympiádu a môžem absolvovať všetky sústredenia pred Riom. Určite mi odľahlo po celej sezóne. Keď sme niekedy vo februári začínali, bolo tam veľa neistôt, aj zdravotne aj z hľadiska vyvíjania lode. Po tom všetkom je to fantastické, ako to dopadlo. Myslím si, že to má stúpajúcu tendenciu do ďalšieho roka. Teraz mám silnú motiváciu sa perfektne pripraviť na ďalší rok.“

Aj Dukátová si uvedomuje, že slovenské umiestenia na MS neboli podľa predstáv. „V tomto smere zohrali rolu dve veci. Jednak to bola slovenská kvalifikácia, keď sa bojovalo nielen o medaily, ale aj o olympijské miestenky. To vždy skomplikuje situáciu. A po druhé – Londýn je trať valcovitého charakteru, akú na Slovensku nemáme a jednoducho sa vôbec nemôžeme pripravovať na takýto typ vody.“

„Tí, čo mali možnosť v Londýne viac trénovať, mali výhodu. Očakávam, že podobné to bude aj v Riu. Musíme byť často vonku, aby sme udržali krok s dobou. Tie trate sú dnes iné ako kanál v Čunove či Liptovskom Mikuláši,“ dodala Dukátová, ktorú najbližšie čaká séria mediálnych aktivít a potom si už konečne dopraje zaslúžený oddych.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie