Denník N

Z domu ju vyhnala stúpajúca hladina mora, skončila v nevestinci. Ako klimatická kríza zasahuje ženy

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Odborníci už dlhšie poukazujú na to, že v najchudobnejších krajinách ženy doplácajú na to, že sú zodpovedné za to, aby rodina mala vodu, palivo, jedlo.

Reportéri a reportérky britskej televízie Sky News už niekoľko týždňov pripravujú seriál o tom, ako klimatické zmeny zasahujú Bangladéš. Krajinu sužujú čoraz ničivejšie cyklóny, zvyšujúca sa hladina mora, ktorá vyháňa ľudí z domovov a farmárov oberá o živobytie, lebo slaná voda a opakujúce sa záplavy im ničia úrodu. Bangladéš sa potápa pod more, čo dáva do pohybu masy ľudí sťahujúcich sa do bezpečnejších oblastí, ktoré však nie sú socioekonomicky ani štrukturálne pripravené na takýto nápor. Vedci predpokladajú, že do roku 2050 bude svoj domov musieť opustiť každý siedmy obyvateľ či obyvateľka krajiny.

Myslela si, že bude krajčírka

Táto situácia má však aj dosah, o ktorom sa zväčša v súvislosti s klimatickou krízou a s ňou súvisiacou chudobou a nezamestnanosťou až toľko nehovorí, ale ktorý je rovnako zničujúci pre jednotlivé osoby i celé krajiny.

Bangladéšanka Pervín bola práve v puberte, keď jej rodina prišla pre stúpajúcu hladinu mora o farmu. Hoci v jej dedine farmári predtým vedeli, ako sa pripraviť na opakujúce sa cyklóny, v posledných rokoch boli živly čoraz nepredvídateľnejšie. Nie všetci mali peniaze a schopnosti na to, aby svoje ryžové polia zaliate slanou vodou pretransformovali na farmy na produkciu kreviet, ako sa to na niektorých miestach deje.

Rodina Pervín preto prijala s úľavou ponuku ženy z mesta, že vtedy 15-ročnú dievčinu zamestná v textilnej fabrike. Lenže namiesto toho ju predala do nevestinca a ušla. Pervín tam žije a pracuje už niekoľko rokov. Jej rodina je presvedčená, že je krajčírka, vydala sa a žije aj s manželom u svokrovcov.

Žien a dievčat, ktoré sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi ako ona, je tam mnoho. Je paradoxné, že aj chatrče, kde tieto ženy žijú, pracujú a vychovávajú svoje deti, stoja na pobreží, pravidelne sú zaplavované, a je veľká šanca, že raz celkom zmiznú pod hladinou mora. Čo bude so ženami ako Pervín, ktoré majú v týchto nedôstojných podmienkach aspoň akú-takú istotu, že prežijú, nevedno.

Je to zlé pre všetkých, pre ženy ešte horšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie