Denník N

Dav v Južnej Afrike rabuje a podpaľuje obchody, vykradol aj krvnú banku. Nechce, aby zavreli skorumpovaného exprezidenta

Vandali rozbíjajú, vykrádajú a podpaľujú obchody na protest proti uväzneniu bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Jacoba Zumu. Foto - TASR/AP
Vandali rozbíjajú, vykrádajú a podpaľujú obchody na protest proti uväzneniu bývalého prezidenta Juhoafrickej republiky Jacoba Zumu. Foto – TASR/AP

Jacob Zuma čelí niekoľkým obvineniam z korupcie, momentálne sedí vo väzení za pohŕdanie súdom.

Keď sa bývalý juhoafrický prezident Jacob Zuma dvadsať minút pred termínom rozhodol dobrovoľne prihlásiť vo väzení, nikto z jeho stúpencov nestál pred jeho domom a nebránil ho, ako to spočiatku sľubovali.

Zdalo sa už, že by to napokon mohlo prebehnúť pokojne. V dvoch juhoafrických provinciách však predsa len vybuchli obrovské nepokoje.

Nahnevané davy rozbíjali okná a výklady obchodov, do mnohých sa vlámali a úplne ich vyrabovali. Brali všetko. Na jednej fotografii vidno muža niesť na pleci chladničku. Vykradli miestnu rozhlasovú stanicu a dokonca aj krvnú banku.

To všetko pod heslom Free Zuma Now (Okamžite osloboďte Zumu).

Jacob Zuma čelí viac ako 15 obvineniam z korupcie a rozkrádania štátu. Ako pre Denník N povedal novinár John Carlin, ktorý niekoľko rokov pracoval z Juhoafrickej republiky, práve Zuma môže za to, v akom zlom stave krajina je.

Aj napriek tomu má veľa fanatických stúpencov, ochotných plieniť v takom rozsahu, že nepokoje si vyžiadali už viac ako 70 obetí.

Všade sklo a popol

Všetko sa to odohráva najmä v provinciách KwaZulu-Natal a Gauteng. Násilné davy rozbíjajú obchody, a keď ich vyrabujú, mnohé podpália.

Na videu BBC vidieť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie