Denník N

Chceli na nich poslať texaských rangerov. Demokrati odišli zo štátu a zablokovali volebný zákon

Prázdne miesta v snemovni v Texase. Foto – TASR/AP
Prázdne miesta v snemovni v Texase. Foto – TASR/AP

Americká politika v pondelok zažila bizarný moment. V čase, keď sa v Texase konalo mimoriadne rokovanie snemovne reprezentantov, sa na Twitteri objavili fotografie zo súkromného lietadla, ktoré bolo plné lokálnych politikov. V dvoch lietadlách sedelo viac ako 50 demokratov, ktorí odišli do Washingtonu, aby republikánom zabránili prijať zákon, ktorý zmení volebné pravidlá.

V hlavnom meste chcú ostať celý mesiac – až kým sa skončí mimoriadne rokovanie snemovne, ktoré zvolali republikáni. Republikáni sa im vyhrážajú, že ich do Texasu dostanú za každú cenu, no ich právomoci sa končia na hraniciach druhého najväčšieho štátu USA.

[articellink id´=2447886]

Zákon, ktorý demokrati považujú za útok na demokraciu, totiž bez nich neprejde. Na hlasovanie musia byť v snemovni aspoň dve tretiny poslancov. Je však len otázkou času, kedy ho republikáni, ktorí majú v Texase pohodlnú väčšinu, schvália.

„Nehanbíte sa?“ pýtal sa Biden

Demokrati z Texasu si svoj dočasný exil vybrali symbolicky, kľúčová bitka o zmeny vo volebných zákonoch sa odohrá v hlavnom meste. Už sa do nej zapojil aj prezident Joe Biden, ktorý sa v utorok v emotívnom prejave republikánov pýtal, či sa nehanbia za to, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Joe Biden

Svet

Teraz najčítanejšie