Denník N

Poslanec OĽaNO Krošlák: Ak Edo Heger raz získa presvedčenie, že má odvolať Matoviča, tak to urobí (+ podcast)

Ján Krošlák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Krošlák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiér Heger má v klube OĽaNO plnú podporu, Igor Matovič aj svojich kritikov, hovorí poslanec a bývalý tenista Ján Krošlák.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ján Krošlák (47) je poslanec parlamentu, člen klubu OĽaNO a bývalý profesionálny tenista, vyhral dva turnaje ATP. V rozhovore hovorí:

  • prečo sa pri odvolávaní Igora Matoviča ako jediný z OĽaNO zdržal,
  • či v klube hnutia existuje Hegerovo a Matovičovo krídlo,
  • či ho Richard Sulík presviedčal, aby hlasoval za pád ministra financií,
  • aj čo sa mu páčilo na rozhovore s Viktorom Orbánom pre Postoj.

Parlament nedávno rozhodoval o odvolaní Igora Matoviča z postu ministra financií. Pri hlasovaní sa zdržal klub SaS, polovica klubu Za ľudí a ako jediný z OĽaNO aj vy. Kolegovia z klubu vás asi nepochválili, či?

Môj názor na Igora Matoviča je vyhranený. On sám sa nedávno v nejakej relácii vyjadril, že pri zostavovaní kandidátky OĽaNO sa stali aj chyby – a ja som jednou z nich. Máme to vzájomné. Patril som medzi ľudí, ktorí boli oslnení géniom Igora Matoviča, keď bol opozičným politikom.

No po roku vládnutia som si dal ružové okuliare dole a dnes som kritický voči štýlu, akým robil politiku vo vláde, a teda aj ďalej robí. Moje hlasovanie bolo vyjadrením týchto mojich pocitov. Na druhej strane, aby bolo jasné, nikdy by som sa nepridal na opozičnú stranu a nehlasoval za návrh Smeru či Hlasu za odvolanie člena vlády. Zdržal som sa, čo znamená, že som bol za to, aby ministrom zostal.

Ako presne si vaše rozhodnutie zdržať sa hlasovania pri odvolávaní Matoviča vykladať? Je to len symbolické upozornenie, alebo by bolo lepšie, ak by bol ministrom financií niekto iný?

Je pravda, že išlo o jeho odvolávanie z postu ministra financií, neriešim už to, akým bol, keď bol premiér. No aj v tejto role mal momenty, ktoré sa mi nepáčili. Napríklad, akým spôsobom v parlamente odprezentoval novelu zákona o štátnom rozpočte. Keď ide minister poslancom odprezentovať svoj zákon, väčšinou odborne argumentuje, prečo ho predkladá.

V Matovičovom prípade tvorila 90 percent kritika SaS a Sulíka, stále dokola o tom istom, a len desať percent prejavu boli odborné argumenty, prečo treba štátny rozpočet navýšiť. Pritom navýšenie rozpočtu bolo správne. A prekážali mi aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

OĽaNO

Slovensko

Teraz najčítanejšie