Denník N

Sagan‌ ‌nedovolí,‌ ‌aby‌ ‌skončil‌ ‌ako‌ ‌priemerný‌ ‌cyklista,‌ ‌hovorí‌ ‌jeho‌ ‌bývalý‌ ‌spolujazdec‌ ‌

Peter Sagan počas tohtoročnej Tour de France. Foto - TASR/AP
Peter Sagan počas tohtoročnej Tour de France. Foto – TASR/AP

Popredný český cyklista Leopold König patril pred pár rokmi k najväčším talentom medzi jazdcami na celkové poradia. Všetky tri Grand Tour dokázal ako nováčik dokončiť v prvej desiatke, na Tour skončil v roku 2014 na 7. mieste.

König jazdil v tíme Sky po boku Chrisa Frooma a v Bore aj s Petrom Saganom. „Mám s ním veľa zážitkov, ktoré sú však nepublikovateľné,“ smeje sa pri spomienkach na Sagana.

Dnes ako riaditeľ dvoch etapových pretekov sleduje Tour už len z diaľky. „Ak si rozoberieme výkony Tadeja Pogačara detailne, tak zistíme, že nie je až taký dominantný, ako sa zdá,“ tvrdí König.

Rozprávali sme sa v úvode stredajšej 17. etapy.

V rozhovore hovorí:

  • akú ľudskú vlastnosť obdivuje na Petrovi Saganovi;
  • že Sagan podstúpil v uplynulých mesiacoch priveľkú záťaž;
  • že Tadej Pogačar sa výrazne nelíši od ostatných lídrov;
  • prečo sa mu dnes ťažko pozerá na Chrisa Frooma;
  • ako po svojej najlepšej Tour zažil emocionálny útlm.

S Petrom Saganom ste jazdili v období, keď vyhrával oveľa častejšie než dnes. Prečo je to preňho teraz ťažšie než pred tromi-štyrmi rokmi?

Pretože sa objavili Wout van Aert a Mathieu van der Poel, ktorí sú typologicky dosť podobní cyklisti ako Peter a navyše sú jednoducho mladší. Bolo by veľmi zaujímavé vidieť, ako by títo traja obstáli vo vzájomných súbojoch, ak by boli v rovnakom veku.

Momentálne vidíme, ako sa van Aert a van der Poel striedajú v úspechoch. Ak by sme k nim pridali Petra Sagana v časoch jeho najväčšej slávy a v najlepšej forme, pravdepodobne by sa o víťazstvá delili traja.

Peter stopercentne nemá takú formu ako kedysi, to je jasné – na začiatku kariéry vyhrával pätnásť pretekov ročne, a to väčšinou s veľkým prehľadom. Napriek tomu však vidíme, že stále dokáže vyhrať napríklad etapu na Gire.

Stále má teda vysokú výkonnosť, no sú tu už iní a mladší.

Nemali by sa Saganovi fanúšikovia obávať, že raz napokon skončí ako priemerný jazdec?

Ako poznám Petra, nedovolil by, aby sa to stalo. Hneď ako ucíti, že prestáva vyhrávať, tak v správnej chvíli ukončí kariéru. Neviem si ani predstaviť, že by jazdil po pretekoch bez výsledkov, a neviem, odkiaľ by na to bral motiváciu. Tú teraz stále má a sú ňou práve víťazstvá.

Špekuluje sa, že má za sebou poslednú Tour v drese Bory a že posilní francúzsky tím Total Energies. Očakávate, že zmení tím?

Osobne si myslím, že áno. Náznaky, aké do médií hovoril Ralph Denk, sa nepúšťajú von nadarmo – rovnako ako špekulácie o tíme Total Energies.

Sagan pri každom prestupe trval na tom, že si so sebou vezme aj najbližších kolegov, športového riaditeľa či maséra, a zdá sa, že ani teraz to nebude inak. Prečo je to preňho také dôležité?

Dovoliť si to môže naozaj málo ľudí a povedal by som, že v súčasnosti asi iba Peter. Pravdou je, že si tým zavrel

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Peter Sagan

Rozhovory

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie