Denník N

Jeden lekár je za, druhý proti, hľadáme štúdie na internete. Budúce a čerstvé matky opisujú skúsenosti s očkovaním

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Dominika Valent Raffajová je zaočkovaná proti covidu už od januára. Hoci je zdravotníčka, priznáva, že ako dojčiaca matka zo začiatku s očkovaním váhala. Nebola si istá, či nemá radšej počkať, kým dcéru odstaví. Ako vyštudovaná molekulárna genetička sa však po prečítaní množstva najnovších odborných štúdií nakoniec rozhodla pre očkovanie.

„Pre očkovanie dojčiacich žien nie sú všeobecné kontraindikácie. Môžu byť očkované aj živými, aj neživými vakcínami. Očkovacie látky sú obvykle príliš veľké na to, aby sa vylučovali do mlieka. Aj keď sú súčasné vakcíny nové, nepoznáme žiadny mechanizmus, akým by mohlo očkovanie negatívne ovplyvniť dieťa,“ zdôvodňuje svoje rozhodnutie.

S odstupom času navyše prišli aj konkrétne odporúčania pre očkovanie tehotných aj dojčiacich žien, ktoré ju len utvrdili, že sa rozhodla správne.

„Som veľmi vďačná, že vďaka šikovným vedkyniam a vedcom máme takto skoro k dispozícii bezpečnú a vysoko účinnú vakcínu, ktorá v prípade očkovania v tehotenstve alebo dojčení chráni rovno dvoch ľudí naraz – matku aj jej dieťa,“ vraví molekulárna genetička.

Niekde tehotné zaočkujú s úsmevom na tvári, inde ich odmietnu

Dominika Valent Raffajová priznáva, že rozhodnutie dať sa zaočkovať nekonzultovala s lekármi. Radila sa však so svojím otcom, ktorý je pediater a ktorý ju v jej rozhodnutí podporil.

„V očkovacom centre neriešili v tom čase dojčenie vôbec, ale viem, že na Kramároch, kde som bola očkovaná, s tým nebol problém ani následne pri tehotných,“ hovorí.

Keďže je aktívna aj vo facebookovej skupine o očkovaní tehotných a dojčiacich žien, vie, že mnohé dnes dostávajú protichodné odporúčania od lekárov. Ak im pritom lekár/lekárka očkovanie neodporúča, spravidla nevysvetlí konkrétny dôvod.

„Mnohí lekári len povedia svoj osobný názor, ktorý nie je podložený dátami a štúdiami, a prezentujú ho ako odborný názor,“ vraví s tým, že napríklad mnohí gynekológovia paušálne tvrdia, že tehotné sa neočkujú, hoci to nie je pravda.

„Dlhé roky sa očkujú a má im byť v každom tehotenstve v III. trimestri odporúčaná kombinovaná vakcína proti čiernemu kašľu a tetanu pre ochranu novorodenca a rovnako aj chrípková vakcína, ak je výrazná časť tehotenstva počas chrípkovej sezóny,“ vysvetľuje molekulárna genetička.

Ani mnohí pediatri podľa nej nerozumejú tomu, akým spôsobom sa vakcína správa v tele. „Už sú dostupné mnohé menšie štúdie, ktoré poukazujú na to, že mRNA vakcíny nie sú vylučované do materského mlieka a zároveň, že protektívne špecifické protilátky sa začínajú vylučovať dva týždne po prvej dávke,“ dodáva.

Výsledkom rozdielneho prístupu lekárov je podľa nej aj to, že kým v jednom očkovacom centre zaočkujú tehotnú aj dojčiacu „s úsmevom na tvári“, v druhom odporučia nedojčiť a v treťom ich úplne odmietnu zaočkovať. Niekde pýtajú aj odporúčanie od gynekológa/gynekologičky či pediatra/pediatričky, ktoré však lekári neradi vypisujú. Ženy tak často skúšajú šťastie v ďalších vakcinačných centrách, aj keď mnohokrát nezáleží ani tak na očkovacom centre, ako skôr na tom, na akého lekára či lekárku natrafia.

„Rozhodnutie je napokon vždy na samotnej žene, ktorá podpisuje informovaný súhlas,“ hovorí Dominika Valent Raffajová, ktorá sa téme očkovania venuje aj na svojom instagramovom profile Genotipo.

Svoju skúsenosť s očkovaním nám po výzve v predplatiteľskej skupine Denníka N opísalo aj niekoľko desiatok budúcich a čerstvých matiek. Väčšinu z nich zaočkovali úplne bez problémov. Niektorým však očkovanie neodporučili ich lekári, prípadne ich odmietli zaočkovať priamo vo vakcinačnom centre. Prinášame príbehy siedmich z nich.

Na najnovšie zistenia o bezpečnosti tehotných a dojčiacich žien sme sa spýtali imunológa Miloša Jeseňáka, ktorý konštatuje, že konšpirácie o očkovaní sa šíria aj medzi lekármi. Rozhovor s ním nájdete na konci článku.

Lucia: Nemohla som riskovať, že prídem o dieťa

Bratislavčanka Lucia je momentálne v 28. týždni tehotenstva a už je zaočkovaná dvomi dávkami vakcíny Pfizer. Priznáva, že pred očkovaním, ktoré absolvovala v druhom trimestri, mala obavy, no ešte väčšie obavy mala z nákazy covidom. Lucia totiž patrí do rizikovej skupiny.

„Pred rokom mi vyoperovali zhubný nádor nadobličky – adrenokortikálny karcinóm a momentálne som stále pozorovaná, či sa ochorenie nevrátilo. Toto je moje štvrté tehotenstvo, predošlé sa, žiaľ, skončili neúspešne,“ hovorí Lucia.

Keď v marci pri testovaní na covid zistili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Očkovanie proti koronavírusu

Rodičovstvo

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie