Denník N

Diktát z Bruselu nemusí prísť, počet utečencov si možno určia členské štáty

Nával utečencov európske štáty nezvládajú. Foto - TASR/AP
Nával utečencov európske štáty nezvládajú. Foto – TASR/AP

Novinári denníka Financial Times videli predbežný návrh dohody o prerozdelení utečencov, ktorú by mali v utorok schváliť ministri vnútra EÚ. Povinné kvóty z nich vypadli, utečencov by si krajiny mali podeliť dobrovoľne.

Hoci väčšina krajín Únie súhlasí s povinným prerozdelením 160-tisíc utečencov a mohli by zvyšné krajiny – vrátane Slovenska – prehlasovať, utečenci sa nakoniec budú prerozdeľovať na dobrovoľnej báze. Tvrdí to Bruselský blog denníka Financial Times, ktorého redaktori videli návrh dohody, o ktorej majú v utorok v Bruseli rokovať ministri vnútra členských krajín Únie.

„Všetky zmienky o prerozdeľovacom kľúči (kvótach, pozn. red.) boli odstránené. Vymazané boli aj percentá, koľko utečencov by si mali štáty prerozdeliť,“ napísal britský denník.

Dobrovoľne, nie povinne

V utorok sa majú stretnúť ministri vnútra a pôvodne sa očakávalo, že kvóty, podľa ktorých by si mali členské krajiny (okrem Británie) prerozdeliť 160-tisíc utečencov z Grécka, Talianska a Maďarska, väčšina ministrov schváli. V takom prípade by mechanizmus museli prijať aj krajiny, ktoré s kvótami na utečencov nesúhlasia. Okrem Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka s nimi nesúhlasia ani Rumuni.

V Rade ministrov sa totiž hlasuje kvalifikovanou väčšinou a jednotlivé členské štáty nemajú právo veta. Väčšina rozhodnutí sa však aj tak prijíma konsenzom – teda po dohode so všetkými členskými štátmi. Výnimkou by nemala byť ani budúca dohoda o riešení utečeneckej krízy. O to viac, keď ide o problém, ktorý zásadne rozdeľuje členov Únie.

„Hlasovanie za týchto okolností by vyvolalo diplomatickú roztržku, preto sa momentálne štáty snažia nájsť spoločné riešenie,“ tvrdí Financial Times.

Jedným z riešení by bolo, keby sa v utorok ministri prihlásili k prerozdeleniu utečencov, no zároveň by si ich počet určovali štáty, nie kľúč určený Komisiou. Vlády v Česku a Poľsku, ktoré sú proti povinným kvótam, už vyhlásili, že by na svoje územie zobrali viac utečencov, ako im pôvodne predpisovali navrhované kvóty.

Brániť sa chcú Česi aj Slováci

Za týchto okolností by Komisia neriskovala ani zdĺhavé súdne boje s nespokojnými členskými štátmi.

Ak by povinné kvóty v utorok prešli, slovenský premiér Robert Fico povedal, že by naša vláda využila všetky právne možnosti, ako sa plneniu dohody vyhnúť. Celkom určite by to tiež znamenalo, že za neplnenie záväzkov by nás Komisia zažalovala na Európskom súdnom dvore.

Brániť sa chcú aj Česi. Tí Komisii a Luxembursku, ktoré momentálne Únii predsedá, zaslali právnu analýzu, v ktorej upozorňovali na viacero nejasností. Jednou z nich podľa českého ministerstva vnútra je, či budú môcť kvóty zablokovať parlamenty členských krajín.

„Formulovali sme konkrétne otázky, ktoré treba vyriešiť. Inak riešenia krízy spustia len ďalšie problémy,“ povedal pre denník MF Dnes český minister vnútra Milan Chovanec.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie