Denník N

Koniec ťažby na hornej Nitre: O budúcnosť baníkov sa báť nemusíme, majú viac záchranných sietí ako bežní ľudia

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Na malej kontajnerovej predajni odstavenej vedľa cesty je nápis Novácke rajčiny. Ponúkajú tu päť druhov rajčín, hlivu a sumčeka afrického. Všetko produkty, ktoré sa dnes vyrábajú v baníckom areáli.

Od predajne vidieť starú ťažobnú vežu a pred ňou rad 32 vysokých skleníkových striech, kde sa pestuje zelenina. Hornonitrianske bane postupne vymýšľajú svoj plán, čo robiť, keď im štát v roku 2023 prestane dotovať ťažbu uhlia. Okrem pestovania a chovu rýb chcú získať milióny eur aj na rozšírenie výroby a na opravu železničných vagónov alebo na ťažbu metánu.

V súčasnosti pracuje v Hornonitrianskych baniach Prievidza takmer 2600 ľudí, 500 z nich sa však už neživí baníctvom. Do podzemia fára 1360 baníkov, a tí by mali postupne prichádzať o prácu.

Zatiaľ však bane neopúšťajú. Časom z nich budú stovky nepotrebných baníkov. Aj pre nich sa už dnes budujú záchranné sociálne siete, ktorými by nemali prepadnúť.

Nemajú komu pomáhať

Nepotrebným baníkom má pomáhať napríklad dvanásťmiliónový projekt kontaktných centier, ktorý minister práce Milan Krajniak označil vlani na jeseň za prelomový. Ide o sieť troch centier – v Prievidzi, v Novákoch a v Handlovej financovaný najmä Európskou úniou, kam si majú baníci prichádzať po radu.

Ak zamestnanec baní dostane potvrdenie, že musí odísť z práce z dôvodu nadbytočnosti, môže sa zapojiť do šesťmesačného projektu, počas ktorého mu bane naďalej vyplácajú jeho priemernú mzdu, no do práce už nechodí. Namiesto toho navštevuje poradenské centrá. Na začiatku dostane prideleného tútora, ktorý ho celým projektom sprevádza. V priebehu pol roka by mal prejsť dvoma rekvalifikačnými kurzami, môže využiť psychologické aj ekonomické poradenstvo a snaží sa hľadať si novú prácu.

Poradenské centrum v Prievidzi má šesť zamestnancov – vedúcu centra, terénnu pracovníčku, komunitného pracovníka, psychológa, ekonómku a právnika – poslední traja pracujú na polovičný úväzok.

Problémom je, že dnes ešte z baní takmer nikto neodchádza. Za rok fungovania projektu sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Prievidzi

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Slovensko

Teraz najčítanejšie