Denník N

Celebrity vďaka nemu dražia tweety za milióny. Čo je NFT? Nový bitcoin, budúcnosť umenia alebo len bublina?

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Vizuálny umelec András Cséfalvay o novinke v umeleckom svete.

Keď tento rok na jar v umeleckej aukčnej sieni Christie’s vydražili JPEG obraz za 69 miliónov dolárov, verejnosť prvýkrát zaregistrovala fenomén s názvom NFT. Nový vynález, ktorý súvisí s kryptomenami, umožňuje niečo, čo doteraz v digitálnom svete možné nebolo: obchodovať s originálom. Kým pre mnohých ľudí zostáva nepochopiteľné, aký zmysel má vlastniť jednotky a nuly, ktoré sa dajú ľubovoľne kopírovať, z NFT je móda a miliónový biznis.

Zďaleka sa netýka len umenia – predáva sa čokoľvek, a to doslova. Rapperka Azealia Banks predala zvukovú nahrávku domáceho sexu za 17-tisíc dolárov, medzičasom jej cena narástla na 260 miliónov. Kupcov našli animované gify, internetové mémy aj tweety. Ošiaľ okolo NFT niektorí prirovnávajú k internetovej bubline, ktorá praskla koncom 90. rokov, ale už teraz je mnohým ľuďom jasné, že tento vynález nájde uplatnenie na serióznom trhu s umením.

„Dokážem si predstaviť, že Slovenská národná galéria raz bude mať zbierku NFT umenia,“ hovorí András Cséfalvay z Katedry intermédií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave.

V rozhovore výtvarník vysvetľuje:

  • čo je NFT a ako funguje;
  • či sa dá ukradnúť alebo falšovať;
  • prečo sú ľudia ochotní dať majetok za digitálne mémy či tweety;
  • aké možnosti vynález prináša umelcom.

Čo si mám predstaviť pod skratkou NFT?

NFT znamená „non-fungible token“, čiže „nezameniteľný žetón“. Nezameniteľný žetón je žetón, ktorý nie je zameniteľný za iný žetón s rovnakou hodnotou. Lepšie to vysvetlíme na jeho opaku, ktorým je zameniteľný token. Takým je napríklad dolár. Keby sme si vymenili dolárové bankovky, tak sa nič sa nestane, sú zameniteľné. Keby dolár bol nezameniteľným tokenom, každá dolárovka by bola unikátna, nebol by to hocijaký, ale tento konkrétny dolár.

Tento príklad s dolárom v skutočnosti kríva, lebo každá bankovka má unikátne číslo, čiže doláre v istom zmysle sú nezameniteľné tokeny. Pri bežnom platení však číslo nehrá rolu.

Ako vlastne NFT funguje?

Všeobecne v digitálnom svete, teda nielen v umení, platilo, že digitálny obraz nie je ničím unikátny. Neviaže sa na žiaden unikátny originál. JPEG obrázok si môžete skopírovať, ale žiaden JPEG súbor nemá vlastnosti, ktoré by umožnili rozoznávať „originál“ od kópie.

NTF toto umožňuje. K akémukoľvek digitálnemu obsahu – aj JPEG obrázku – priradí zápis na blockchaine bitcoinu alebo inej kryptomeny. Keďže zápis v blockchaine je unikátny, vytvára to možnosť obchodovať so zápisom, ktorý sa viaže k digitálnemu obsahu.

Dá sa to prirovnať k certifikátu? Iní si môžu môj obrázok kopírovať, iba ja však vlastním unikátny doklad o tom, že som majiteľ.

Približne áno. Asi ako keď si kúpite

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie