Denník N

Keď hudobný originál, tak na vinyle

Takto to vyzeralo pri prvej časti Record Store Day 2021 v júni. Foto - Vinylové platne
Takto to vyzeralo pri prvej časti Record Store Day 2021 v júni. Foto – Vinylové platne

Cez víkend sa koná druhý „pandemický“ Record Store Day, jeho súčasťou sú opäť aj malé hudobné obchody na Slovensku.

Kedy ste si naposledy kúpili nejaké hudobné CD? A na čom ste si ho potom vypočuli? Prehrávače aj discmany sa síce ešte vyrábajú, ale v autách už ich nenájdete. No nájdete tam niečo iné. Americká divízia japonskej značky Lexus predstavila koncepčné vozidlo so zabudovaným gramofónom. Nachádza sa v priestore odkladacej priehradky, má kvalitný audiosystém a špeciálny stabilizátor minimalizujúci vibrácie pri jazde.

Toto je len ďalší dôkaz, že návrat k vinylom nie je len retro vlnou pre zvukových fajnšmekrov. Vlani sa v USA po 34 rokoch predalo viac platní než cédečiek a tento trend platí naďalej.

Podľa spoločnosti MRC data za posledných šesť mesiacov počet predaných LP-čiek vo svete stúpol až o 108 percent. Najväčší záujem bol o albumy Evermore Taylor Swiftovej, Fine Line Harryho Stylesa, Good Kid M.A.A.D. City Kendricka Lamara a When We Fall Asleep, Where Do We Go? speváčky Billie Eilish.

Na fanúšikov vinylov už 15 rokov cieli aj Record Store Day (RSD). Medzinárodný sviatok nezávislých obchodov s hudbou ponúka špeciálne vydania, rarity a ďalšie zberateľské kúsky. Už niekoľko rokov je jeho súčasťou aj Slovensko. Obvykle je to jeden aprílový víkend, pre pandémiu sa RSD vlani aj tento rok rozdelil na dva dni. Po 12. júni je druhým termínom sobota 17. júla.

Aktuálna ponuka špeciálnych titulov Record Store Day 2021. Foto – RSD

Druhá polovica

„Je problém, keď sa to rozdelí na dve časti, navyše tá júnová bola len krátko po skončení lock­downu. Bolo to komornejšie a dostali sme len prvú časť z celkovej ponuky, ale v zásade som spokojný,“ hovorí Jozef Pešta z bratislavského obchodu Vinylové platne.

Record Store Day robí od roku 2014, podarilo sa mu oficiálne zaregistrovať a môže tak s predstihom niekoľkých týždňov objednávať špeciálne tituly a spontánne k nim pripája aj sprievodné akcie – autogramiády hudobníkov a koncerty.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie