Denník N

Lukašenko spustil migračnú krízu v Litve. Chytajte si ich, odkazuje Európe

Migranti z Kamerunu v škole v dedine Vydeniai. Foto - TASR/AP
Migranti z Kamerunu v škole v dedine Vydeniai. Foto – TASR/AP

Do Litvy prišlo cez bieloruské hranice skoro 1800 ilegálnych imigrantov z Blízkeho východu a Afriky. Je to Lukašenkova zbraň v hybridnej vojne, hovorí vláda.

Litva nepatrí medzi krajiny, ktoré by v minulosti trpeli návalom migrantov. Napokon, od Stredozemného mora je to do tohto pobaltského štátu dobrých 2500 kilometrov, krajina nie je na ceste do Nemecka a patrí medzi chudobnejších členov EÚ.

Momentálne ju však zasiahla zrejme najväčšia utečenecká vlna v histórii. Ako odpoveď miestny parlament vyhlásil výnimočný stav, schválil prísny zákon voči migrantom a začne sa stavať bariéra na hraniciach a nové zadržiavacie centrum.

Dôvodom je prúd nelegálnych migrantov, ktorí sem chodia z Bieloruska. Tento rok už prišlo skoro 1800 migrantov pôvodom najmä z Iraku, ale aj Kamerunu, Konga, Guiney či Iránu. Väčšina z nich prišla v júli, predchádzajúce roky sa počty za celý rok rátali v desiatkach.

Takýto záujem utečencov z afrických a blízkovýchodných krajín o Litvu nie je náhodný. Litovská vláda hovorí o tom, že bieloruský prezident Alexandr Lukašenko ich využíva ako zbraň hybridnej vojny a mstí sa za sankcie voči jeho režimu, ktoré v EÚ najviac presadzuje práve susedná Litva.

Litva má s Bieloruskom hranice vyše 600 kilometrov. Foto – TASR/AP

Ako sa to deje

Ešte v máji Lukašenko varoval, že nebude zadržiavať prúd utečencov a pustí ich do Európy. “Zastavovali sme drogy aj migrantov. Teraz necháme Európanov, aby ich sami jedli a chytali,“ povedal.

Odvtedy skutočne začali nelegálni migranti vo veľkom chodiť z Bieloruska do Litvy a bieloruský režim tomu podľa Litvy priamo aj nepriamo napomáha.

Už predtým fungovali priame lety medzi Bagdadom a Minskom, no od mája priame spojenie otvorila aj spoločnosť Fly Baghdad, ktorá operuje týždenne dva lety veľkým lietadlom Boeing 737-800. Ďalšie lety s migrantmi prichádzajú cez Istanbul. Iní utečenci hovoria, že sa do Bieloruska dostali lacnejšie v nákladných autách.

„Je pôsobivé, že Bielorusko sa zrazu stalo takým populárnym turistickým cieľom pre Iračanov,“ povedala s iróniou bieloruská analytička z Globsecu Alena Kudzko.

V skutočnosti sú lietadlá plné ľudí, ktorí túžia dostať sa do Európy. V Bagdade či inde im agentúry ponúkajú cestu do Európy cez Bielorusko. Poplatky stoja tisícky eur (niekedy až 15-tisíc), za čo im agentúry kúpia letenku a vybavia bieloruské turistické víza.

Litovskí pohraničníci na hraniciach s Bieloruskom. Nových ilegálnych migrantov tu stretnú každý deň. Foto – TASR/AP

V noci na hranice

Ako zistili litovské a bieloruské nezávislé médiá, po príchode na letisko v Minsku migrantov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie