Denník N

Za dva dni napršalo ako za dva mesiace. Voda brala domy aj autá a Nemecko už hlási viac ako sto obetí

Záplavy v nemeckom Erftstadte. Foto - TASR/AP
Záplavy v nemeckom Erftstadte. Foto – TASR/AP

Jedno zo zasiahnutých nemeckých miest hlási 1300 nezvestných, s ktorými sa pre výpadky sietí nedarí spojiť.

„Čo som videl? Bola to katastrofa,“ počuť vo videu BBC hovoriť obyvateľa nemeckej obce Schuld Edgara Gillessena. Iné slovo na opis toho, čo priniesli extrémne dažde v západnom Nemecku, vie nájsť len málokto.

Silné dažde spôsobili záplavy, ktoré si vyžiadali už minimálne 81 životov, a desiatky ďalších ľudí sú nezvestné.

Celé obce v západných nemeckých regiónoch, ale aj v Belgicku a Holandsku sú zničené. Voda brala so sebou všetko. Z typických nemeckých domov ostali len zlomené drevené prične. Autá boli prevrátené v jarkoch alebo nasekané jedno na druhom. Tam, kde už pršať prestalo, ostali len trosky.

Vypadla elektrina aj internet, o to ťažšie bolo hľadať nezvestných. Z tých, ktorí prežili, niektorí na záchranárov čakali na strechách.

„Poznám všetkých ľudí, ktorí tu žijú,“ pokračoval obyvateľ obce Schuld. „Je mi ich ľúto, stratili úplne všetko. Zostalo im len to, čo mali na sebe, všetko ostatné je preč. Kamarát tam vedľa mal dielňu, je preč. Pekáreň, mäsiarstvo, všetko preč. Je to hrozivé. Nepredstaviteľné.“

Zničené domy a záplavy v nemeckom meste Schuld. Foto – TASR/AP

Extrémne počasie

V stredu nemecká meteorologická služba vydala výstrahu pred extrémnym počasím.

Na meteorologických radaroch bolo vidieť, že v tú noc napokon dážď zasiahol najmä západné Nemecko, východné Belgicko, Holandsko, Luxembursko, východné Francúzsko a časť Švajčiarska.

Pršalo tak silno, že zem už

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie