Denník N

Tiso, Mečiar, Fico – horná Nitra volí desaťročia nacionalistov a populistov

Robert Fico ako baník v roku 2008. Foto – Tomáš Benedikovič
Robert Fico ako baník v roku 2008. Foto – Tomáš Benedikovič

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

Je september 2012 a Smer je na vrchole svojej popularity. Strana pred niekoľkými mesiacmi zostavila jednofarebnú vládu a vo voľbách získala viac ako 44 percent.

Do hnedouhoľnej bane Cigeľ neďaleko Prievidze sfáral v červenej kombinéze najsilnejší muž krajiny – premiér Robert Fico. „Vždy ma fascinuje, že sú ľudia schopní pracovať v takýchto podmienkach,“ ďakuje pod zemou baníkom. Do baní v okolí Prievidze Fico odvtedy sfáral niekoľkokrát a vrátil sa do nich aj v čase, keď už nebol predsedom vlády.

Robert Fico chodí na hornú Nitru, ktorú tvoria okresy Prievidza, Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany, často a rád. Niet sa čomu čudovať – sám je rodák z dediny pri Topoľčanoch a v týchto okresoch Smer dosahoval a stále dosahuje mimoriadne volebné zisky.

Ficova strana získala vo voľbách 2012 v okresoch Partizánske vyše 56, Prievidza vyše 58, Bánovce nad Bebravou necelých 62 a v Topoľčanoch dokonca takmer 64 percent hlasov. Na hornej Nitre boli v tom čase aj obce, v ktorých Smer valcoval konkurenčné strany. V obci Šišov získal 77,5 percenta, v Klátovej Novej Vsi 75 percent, v Novomesticiach 82, v Krtovciach 83 a v Ardanovciach dokonca 88 percent hlasov.

Veľká popularita Smeru na hornej Nitre nie je náhodná. Pred ním sa tam mimoriadne darilo HZDS a – ako zistil sociológ Vladimír Krivý už v 90. rokoch – bašty HZDS takmer úplne kopírujú bašty Hlinkovej slovenskej ľudovej strany za prvej Československej republiky z volieb v roku 1929 a aj v roku 1935, keď v spojení so SNS kandidovala vo voľbách ako Autonomistický blok.

Čo Hlinka s Tisom začal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Prievidzi

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie