Denník N

V Španielsku sa pýtali, či sme z inej planéty, keď sme im povedali o tréningoch našich detí, vraví koordinátor futbalovej mládeže Slovák

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalý reprezentant Samuel Slovák je koordinátorom mládeže na Slovenskom futbalovom zväze (SFZ). Ten využil časť zisku z Eura 2016 na investovanie do mládeže, projekt funguje od roku 2018 a zastrešuje ho práve Slovák.

„Určité kluby dostávajú dotácie priamo naviazané na činnosť trénerov a klubu. Klubom sa snažíme pomáhať, aby sme spoločne nastavili procesy tak, aby sme mali dlhodobo udržateľnú kvalitu na konkurencieschopnej úrovni,“ vysvetľuje.

Hovorí aj o tom:

  • prečo sú Chorváti od nás lepší;
  • ako sa na SFZ snažia vrátiť futbal v najčistejšej forme;
  • do akého veku môže budúci reprezentant robiť aj dva športy či
  • aké základné taktické zásady majú slovenské mládežnícke reprezentácie.

Kým v hokeji sa vzhľadom na počet obyvateľov porovnávame s Fínmi, vo futbale s Chorvátmi. Vy ste mi pred tromi rokmi povedali, že Chorváti sú lepší aj preto, že majú tú ulicu, majú oveľa viac dostupných ihrísk. Medzičasom ste navštívili chorvátske či bosnianske akadémie. V čom sú lepší ako my?

Toto je vec, ktorá ma vie rozhnevať. Chceme športové výsledky, no nechápem prečo. Keď sa pozriem, do akej miery je šport súčasťou našich životov, nemôžem povedať, že sme športový národ. Vo verejnom priestore mi chýba snaha umožniť širokým masám hrať minimálne naše najpopulárnejšie športy. To je napríklad prístup na školské dvory – dnes je mnoho z nich zamknutých, človek sa na ne nedostane. V Chorvátsku sú prístupné, osvetlené, to sa u nás nerobí. O hokeji nehovoriac.

Máme takéto negatíva, nič sa s nimi nerobí… ak sa otvorí ihrisko, tak pre deti do troch rokov. Ale kde majú chodiť staršie deti? V Bratislave sa až teraz robí skejtpark, doteraz nebol žiadny! A pritom subkultúra je obrovská.

Potom príde podujatie, my sme sklamaní a kritickí… ale my nie sme dobrí, lebo šport nás nezaujíma. Porovnávať sa s Maďarmi či s Čechmi? Scestné! Majú inú kultúrnu tradíciu. Je na nás, aby sme to tlačili zospodu tam, kde bývame, aby sa nemyslelo len na základné životné potreby.

Cesta je teda mať čo najviac prístupných športovísk.

Spolu s tým, že prebehne edukácia trénerov. Zoberme si telesnú výchovu, ktorá dnes nie je vážny predmet.

Karol Kučera (nominant OĽaNO), ktorý je splnomocnencom vlády pre šport a mládež, spúšťa projekt Tréneri do škôl a zasadzuje sa za zvýšenie počtu hodín telesnej výchovy. 

To už dávno malo byť. Nechať na riaditeľa, koľko bude hodín telesnej výchovy… Niektoré veci treba zadefinovať v osnovách a hotovo. Potom máme veľa chorých, obéznych a tak ďalej. Kým to pochopíme a odkukáme zo zahraničia, zas prejde veľa rokov.

Hovoríte, že Dinamo Záhreb má aj lepšiu metodiku ako my. Čím to je?

Dobrými trénermi. Majú zmysel pre detail a paradoxnú výhodu – majú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Športové podcasty Denníka N

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie