Denník N

tl;dr: Ako dostať čip do koronavírusovej vakcíny?

Najmenšie, čo dokážeme - jednoduchý čip na meranie teploty. Foto - ScienceAdvances
Najmenšie, čo dokážeme – jednoduchý čip na meranie teploty. Foto – ScienceAdvances

Rubrika Tl;dr prináša komentovaný výber zo zahraničnej tlače.

V koronavírusovej vakcíne nie sú žiadne čipy, ale čo keby sme ich tam chceli dať? James Heathers je šéfom vývoja vo firme zaoberajúcej sa prenosom signálov medzi človekom a počítačmi, podľa svojich slov strávil „posledných 15 rokov napájaním techniky na ľudí a do ľudí“. V časopise Atlantic sa zamyslel, či a ako by sa čipovanie obyvateľstva cez koronavakcíny dalo uskutočniť.

  • V prvom rade, čip by sa musel nenápadne vložiť do striekačky, nie do samotnej vakcíny, pretože čipy vo vakcíne nedávajú matematický a ekonomický zmysel. Z jednej ampulky sa typicky očkuje šesť ľudí. Ak budú čipy voľne plávať v roztoku, nikdy neviete, koľko ich pre jednu dávku naberiete. Nechcete predsa päť neočipovaných občanov a jedného, ktorý dostal šesť čipov. Ak si chcete byť na 95 % istí, že každý dostane aspoň jeden čip, do jednej 6-dávkovej ampulky treba dať 26 čipov. (A potom nebudete vedieť, kto dostal ktorý čip.) Pre celú svetovú populáciu by ste potrebovali vyrobiť vyše 200 miliárd čipov, čo nie je možné.
  • Bohužiaľ, cez vakcíny nie je možné distribuovať 5G čipy. Vnútorný priemer injekcie, ktorou sa vakcína vpichuje, je asi štvrť milimetra. Najnovšie 5G čipy majú priemer skoro 20 milimetrov.
  • Čipy také malé, že by prešli ihlou až do ľudského tela, existujú, aj keď sú na samej hranici toho, čo fyzika umožňuje. Existuje napríklad biosenzor s rozmermi 0,2 x 0,2 x 0,1 milimetra, ktorý dokáže odmerať teplotu svojho okolia. Sme teda už na polceste k tomu, aby sme vedeli všetkým ľuďom na Zemi odmerať teplotu!
  • Najväčší problém sa však začína až po očipovaní. Z čoho získa čip energiu, aby dokázal fungovať? Až takéto malé batérie neexistujú. Miniatúrne senzory je možné napájať z iných zariadení na diaľku, napríklad lúčom svetla alebo ultrazvukom. Čo je dosť cool, ale takmer určite by ste si všimli, ak by za vami niekto chodil s ultrazvukom dosť výkonným, aby cez kožu a svaly dokázal na diaľku napájať čip.
  • Ak by sa aj nejako vyriešil problém s napájaním, zostáva posledný – aby bol čip na niečo užitočný, treba z neho vedieť prečítať dáta. A ľudský sval, kam sa pichá injekcia, je najhoršie možné miesto, kam by sa čip mohol dať: bezdrôtový signál sa cezeň šíri veľmi problematicky.

Verdikt: veľmi ťažké až nemožné a zrejme by to nesplnilo žiaden účel – teda ak Bill Gates nepotrebuje všetkým merať teplotu. Možno v ďalšej pandémii. (The Atlantic)

Bod pre Európu. Kým ste nedávali počas pandémie pozor, tak v súboji, ktorý bol desaťročia veľmi vyrovnaný,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

tl;dr zo zahraničnej tlače

Svet

Teraz najčítanejšie