Denník N

Gdansk ako alternatíva Splitu? Slováci začali konečne objavovať sever Poľska

Centrum Gdanska. Foto - Kuba Łoginow
Centrum Gdanska. Foto – Kuba Łoginow

Aj v komunistických časoch boli Gdansk a Gdyňa vďaka tamojším prístavom poľským oknom do sveta.

Keď niekto na Slovensku povie, že sa chystá na dovolenku k moru, iba zriedkakedy myslí poľské pobrežie Baltu, skôr to bude Chorvátsko alebo Taliansko. V posledných rokoch však Slováci začali objavovať Gdansk a iné miesta na severe Poľska a sú nimi príjemne prekvapení.

Tento rok môže byť sever Poľska pre pandémiu zaujímavou alternatívou najmä pre obyvateľov Žilinského a Prešovského kraja. Tí nielenže majú do Gdanska bližšie ako do Splitu, ale cesta tam je aj jednoduchšia. Po trase je len jedna hranica a pravidlá vstupu do Poľska sú dosť liberálne.

Dopravná dostupnosť severného Poľska sa oproti minulým rokom výrazne zlepšila, čo má vplyv aj na väčší záujem Slovákov o tento región. Je už ukončená diaľnica od českej hranice až po Gdansk a z južnej časti krajiny premávajú do Gdyne rýchlostné vlaky, stačí za nimi ísť do Krakova alebo českej Ostravy.

Na vlak do Gdanska je možné nastúpiť aj v prihraničnom Zakopanom, čo je vhodná voľba pre obyvateľov Oravy, Spiša a Liptova. Severné Poľsko však láka Slovákov nielen morským pobrežím, ale najmä tým, že je úplne iné ako to známe, južné.

Zároveň sa nedá úplne pochopiť Poľsko a nedávne dejiny strednej Európy vrátane 2. svetovej vojny a pádu komunizmu bez návštevy Gdanska a Gdyne. Už len samotné múzeum Solidarity stojí za návštevu a podobných symbolických miest je na gdanskom pobreží oveľa viac.

Liberálny sever a konzervatívny juh

V posledných rokoch je Kaczyńského Poľsko vnímané ako problémová krajina, ktorá vykazuje deficity demokracie a právneho štátu. Spolu s Maďarskom sa často považuje za akúsi šedú zónu Európskej únie, kde PiS nastolila svoje, nie úplne demokratické hodnoty.

Sever a západ Poľska je pritom úplne iný ako konzervatívny juhovýchod.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie