Denník N

High 5ive: Odišiel, ale jeho srdce bije ďalej. Christian Boltanski zasvätil život pominuteľnosti

Christian Boltanski. Foto - Bracha Ettinger
Christian Boltanski. Foto – Bracha Ettinger

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

V jednom z posledných interview hovoril o tom, ako nám pandémia sprítomnila smrť. Napriek tomu, že ľudia umierajú stále, teraz sme o počtoch zosnulých počúvali denne. Francúzsky umelec Christian Boltanski venoval téme našej pominuteľnosti takmer celú svoju tvorbu. Pred niekoľkými dňami nás vo veku 76 rokov sám opustil.

Jeho tlkot srdca je však možné stále počuť. Konkrétne v berlínskej galérii Kewenig. Ide o súčasť archívu záznamov bijúcich sŕdc, ktorý Boltanski vytvoril na japonskom ostrove Teshima. Dnes obsahuje už 120-tisíc nahratých tlkotov sŕdc od ľudí, ktorí sa k projektu pridali. Niektorí z nich už nežijú, v zvukovej podobe ich život búcha ďalej.

*

Niekedy smrť príde príliš skoro. To je prípad amerického klaviristu Austina Peraltu, ktorý zomrel vo veku 22 rokov. Ako mladé ucho si delil pódium s legendami džezu, nahrával s Ronom Carterom. Bol synom skateboardistu Stacyho Peraltu a drajv jazdy si preniesol do hudby. Tvrdil, že džez môže byť rovnako tvrdý ako punk rock.

Svoje prvé dva albumy, ktoré vydal ako tínedžer, zavrhol. Neskôr mu skrížil cestu hudobník Flying Lotus, na jeho labeli Brainfeeder vydal jedinú platňu, s ktorou bol spokojný. Hral so skupinami The Cinematic Orchestra, Jaga Jazzist či s Thundercatom. Počúvam LP Endless Planets a myslím na kariéru, ktorá nebola.

*

Dúfam, že Juliu Reidy veľká kariéra ešte čaká.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie