Denník N

Deväť nových tipov na júl, čo pozerať na Netflixe, HBO a v ďalších online službách

Klasický horor. Foto - Netflix
Klasický horor. Foto – Netflix

Klasický horor (Netflix)

Partia dôverčivých, či skôr tupých turistov zavíta niekam na zaostalý vidiek, kde sa nechá vyvražďovať barbarskými vyznávačmi domorodých kultov. To je v skratke folk horor. Strašidelný podžáner, ktorý práve v týchto rokoch zažíva svoj veľkolepý návrat.

Pretože nie je žiadne umenie vyrobiť zimomriavky z naozajstných krvilačných domorodých kmeňov, hrá sa o to, kto vyrobí lepší horor z prostredia, ktoré vôbec hororové nie je. V úlohe barbarov sa tak mohli ocitnúť usmievaví Švédi (výborný Slnovrat) či Taliani z Kalábrie ako v tomto prípade. Ľudožrútsky masaker zo Zázrivej je len otázkou času.

Ak niečo pomenovali ako Klasický horor, tak to zjavne bude metahoror s odkazmi na iné filmové horory. A je to fakt zábava. Na príbehu o tom, ako grupa svadobčanov havaruje v strede lesa, ktorý je revírom strigôňov, prípadne si mafiáni z ‚Ndranghety poľovačkou na turistov kompenzujú výpadky v obchode s kokaínom, je najlepšie práve to, ako v ňom stredomorskí tvorcovia riešia svoj komplex z toho, že ich historicky nikto nebral vážne a talianske horory bývali vždy v tieni amerických. Toto je ich malá pomsta, ale viac prezradiť naozaj nemôžeme.

Biely lotos (HBO)

Toto je seriál, ktorý chcete pozerať. Najneskôr v polovici otváracej epizódy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie