Denník N

Klimatológ SHMÚ: Mení sa prúdenie vzduchu v Európe, aj na Slovensku prší menej často, no intenzívnejšie

Schuld. Foto - tasr/ap
Schuld. Foto – tasr/ap

Najviac obetí a škôd v Európe spôsobujú povodne, ale v budúcnosti to pravdepodobne budú suchá, hovorí klimatológ Jozef Pecho.

Viac ako 130 obetí, stovky nezvestných a zničené celé dediny. To sú dôsledky povodní v západnom Nemecku, ktoré patria počtom obetí k najhorším v Európe za posledných 50 rokov.

Spôsobili ich intenzívne zrážky, keď na niektorých miestach za dva dni napršalo rovnako veľa ako za dva mesiace.

Klimatológ SHMÚ Jozef Pecho vysvetľuje, prečo sa to stalo a aj to, ako to súvisí s klimatickou zmenou a nakoľko sa na podobné extrémne a prívalové dažde musí pripraviť Slovensko.

„Stačí, aby sa cyklóna posunula smerom k nám a zotrvala nad naším územím podobne dlho, a máme problém ako Nemci. Je to vec, ktorou sa v budúcnosti budeme musieť zaoberať,“ hovorí Pecho.

Keď sa stane podobná prírodná katastrofa ako záplavy v Nemecku či Belgicku, klimatológovia väčšinou hovoria, že konkrétna udalosť sa nedá priamo spojiť s klimatickou zmenou, no tá spôsobuje, že k nim bude dochádzať častejšie. Platí to aj teraz?

To, že konkrétna situácia vznikla v konkrétnom priestore, ešte nemusí znamenať, že to súvisí s klimatickou zmenou. Platí to pri konkrétnom hurikáne, tajfúne, tornáde alebo extrémnom prívalovom daždi či povodni. Pokiaľ však ide o súčasné záplavy v Nemecku, dnes máme dosť odlišné podmienky v atmosfére ako, povedzme, pred 50 rokmi. Atmosféra je teplejšia a viac nasýtená vlhkosťou. Pri situáciách, aké teraz panujú v západnej Európe, môže spadnúť viac zrážok. Problém je aj v tom, že cyklóna (tlaková níž – pozn. red.) nielenže môže vygenerovať viac zrážok, ale je aj očividné, že sa niečo zásadné deje i s cirkuláciou vzduchu v atmosfére nad Európou.

Môžete to vysvetliť? 

Dnes zažívame viac situácií, keď západné prúdenie nie je také dynamické a stabilné ako kedysi. V minulosti sa stávalo, že cyklóny postupovali zo západu na východ po určitých dráhach a pomerne rýchlo. Nad danou oblasťou zotrvali niekoľko hodín, prípadne deň alebo dva. Teraz príde cyklóna a zotrváva nad konkrétnym miestom aj niekoľko dní, pretože jej postup smerom na východ blokuje mohutná tlaková výš.

V prípade Nemecka je cyklóna nad povodňami zasiahnutou oblasťou od začiatku tohto týždňa, teda šesť dní. To je neštandardné. V minulosti sa za päť-šesť dní vystriedala v Európe tlaková výš s tlakovou nížou, v rámci jedného synoptického cyklu. Cirkulácia vzduchu, ktorá je pravdepodobne ovplyvnená zmenou klímy, nielenže prispieva k tomu, že viac prší, ale na východ postupuje dážď pomalšie. Čím dlhšie máte oblačnosť nad istým územím, tým tu spadne úhrnne viac zrážok, čo bol aj problém v Nemecku.

Mesto Erftstadt v Nemecku pri Kolíne, snímka z piatka. Foto – TASR/AP

Čiže kedysi platilo, že keď včera pršalo v Nemecku, dnes alebo zajtra bude u nás. Teraz to už také isté nie je a zrážky zostávajú na jednom území? V Nemecku sa spomínalo, že za dva dni napršalo ako bežne za dva mesiace. 

Je to kombinácia zvýšenej intenzity zrážok, ktorá súvisí s klimatickou zmenou, s dlhou trvácnosťou zrážok nad jedným územím. Navyše zrážky, ktoré v najkritickejšom období medzi 14. a 15. júlom padali v západom Nemecku a Belgicku, prišli do podmienok, keď povodia už boli nasýtené, saturované predošlými zrážkami. Keď vám do krajiny, ktorej kapacita absorbovať ďalšiu vlhkosť je výrazne obmedzená, spadne za 24 hodín viac ako 150 litrov na meter štvorcový, nemôže sa to skončiť inak než dramatickými celoplošnými povodňami a záplavami. Toto sú situácie, ktoré sledujeme aj na Slovensku.

Ako?

Začíname si všímať situácie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie