Denník N

Jedlo ako heroín. Ako potravinové giganty zneužívajú naše evolučné inštinkty

Ilustračné foto – Unsplash/Fernando Andrade
Ilustračné foto – Unsplash/Fernando Andrade

„Keby ste mi pred piatimi rokmi povedali, že Oreo je návykové ako heroín, zasmial by som sa. Dnes viem, že priemyselne spracované potraviny boli navrhnuté tak, aby nám ničili sebakontrolu, vôľu a schopnosť rozhodovať sa,“ hovorí americký novinár Michael Moss, autor knihy o tom, ako potravinové giganty využívajú naše sklony k závislosti od jedla.

Koľko toho potrebujeme zjesť, aby sme sa od jedla stali závislými? Aké konkrétne techniky proti nám veľké potravinové firmy používajú? Znamená to, že to nakoniec nie sme my, kto rozhoduje o tom, či si v obchode kúpime šišku alebo brokolicu?

Kedy ste boli naposledy v McDonald’s?

Presný deň vám povedať nedokážem, ale určite to už budú roky. Zároveň som si istý, že keď som tam naposledy vstúpil, objednal som si len kávu – pri ceste na diaľnici aj káva z McDonald’s príde celkom vhod.

Práve McDonald’s je firma, ktorú vo svojej novej knihe o potravinových gigantoch, ktoré zneužívajú naše sklony k závislosti od jedla, spomínate ako prvú. Dôkazov, že túto tendenciu máme, existuje veľa – napríklad skeny mozgu, pri ktorých už myšlienka na určité typy jedla aktivovala rovnaké centrá ako niektoré tvrdé drogy. Znamená to, že jedlo, ktoré nám servíruje McDonald’s, sa dá prirovnať povedzme ku kokaínu?

Nejde len o McDonald’s, ale aj o iné fastfoody a priemyselne spracované potraviny z obchodov. Ale áno – v istom zmysle rozhodne môžeme tieto produkty prirovnať k cigaretám, alkoholu, a dokonca aj k tvrdým drogám ako kokaín alebo heroín. Oproti iným návykovým látkam sú pre nás svojím spôsobom ešte problematickejšie.

V prvom rade sú veľmi lacné. Potom je tu ďalší faktor – nedá sa len tak prestať jesť a začať abstinovať. Pre ľudí, ktorí majú s jedlom vážne problémy, je preto návšteva obchodov s potravinami niečo podobné, ako keby alkoholik, ktorý si chce kúpiť fľašu čistej vody, musel vždy prejsť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Gastro a jedlo

Rozhovory

Zdravie

Teraz najčítanejšie