Denník N

Podľa Agassiho nevedel odbíjať loptičku. Príbeh Inda, ktorý olympiáde obetoval všetko

Agassi o ňom so svojej autobiografii napísal, že sa „nikdy nenaučil poriadne odbíjať loptičku“, ale „aj tak vás dokázal zničiť“.

Mnohí športovci podriadia príprave na olympiádu niekoľko rokov svojej kariéry, Leander Paes jej však obetoval celý život.

„V detstve som vynikal vo futbale,“ povedal v relácii The Tennist Podcast. „Dokonca som spával v kopačkách a v drese. Lenže potom som si uvedomil, že ako indický futbalista nemám šancu vyhrať olympijskú medailu. […] A tak som si začal hľadať nový šport.“

Vybral si tenis, v ktorom dnes patrí medzi najlepších hráčov modernej histórie – hoci jeho meno nie je až také známe.

Keď bol Paes malý, lekári mu hovorili, že sa nikdy nestane profesionálnym športovcom. „Milujem ten pocit, keď mi ľudia vravia, že niečo nedokážem,“ poznamenal.

Presne to sa stalo aj pred 25 rokmi na hrách v Atlante, kde v dvojhre získal bronzovú medailu, a to napriek tomu, že hral s vážne zraneným zápästím. „Celá moja kariéra bola v ohrození.“

Vo veku 48 rokov sa snažil dostať aj na hry do Tokia – svoje ôsme v kariére –, aj vinou pandémie sa mu to však napokon nepodarilo. Počas svojej kariéry vystriedal 131 deblových partnerov a 28 partneriek, medzi nimi aj Danielu Hantuchovú.

Dočítate sa aj:

  • prečo Paes tak veľmi túžil po olympijskom úspechu;
  • ako sa štyri roky chystal na hry v Atlante;
  • ako zareagoval, keď videl, že mu do 1. kola vyžrebovali Samprasa;
  • ako mu nevyšla vytúžená rozlúčka s kariérou.

Olympijskú medailu leštil každú nedeľu

Matt Roberts je reportér, ktorý sa podieľa na tvorbe epizód relácie The Tennis Podcast. Keď vlani urobil rozhovor s Leandrom Paesom, povedal: „Takého olympijského nadšenca som ešte nevidel. Počas celého rozhovoru som si predstavoval, že žije niekde v olympijskom múzeu,“ dodal.

Indický tenista ho šokoval tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie