Denník N

Donald Tusk sa po dlhých rokoch vracia domov

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Otázkou je, či Tusk môže byť dôveryhodným ľudovým politikom v krajine, ktorá je tak hlboko nakazená populizmom.

Autor je poľský politológ

Bývalý poľský premiér Donald Tusk sa vrátil z funkcie predsedu Európskej rady tam, kde začal. Odteraz bude opäť pôsobiť vo funkcii šéfa poľskej strany Občianska platforma (PO) – strany, ktorú priviedol k volebným víťazstvám v rokoch 2007 a 2011. Dnes je jeho úlohou vrátiť do Poľska európske hodnoty.

Po drvivom víťazstve nad Rafałom Trzaskowským, starostom Varšavy a najpopulárnejším poľským politikom, sa Tusk vrátil so štýlom a sebaistotou. Ale jeho víťazstvo vrhlo tieň na mladšieho liberálneho politika, ktorý už nejaký čas buduje svoje vlastné politické hnutie.

Líder odsúdený na neúspech

Je ťažké uveriť Trzaskowského tvrdeniu, že sa nechce odtrhnúť a konkurovať PO (kde bude naďalej pôsobiť ako podpredseda). Pod vedením predchádzajúceho predsedu Borysa Budku utrpela PO historickú stratu podpory (v prieskumoch klesla na 15 až 20 percent) a predbehlo ju hnutie novinára a aktivistu Szymona Hołowniu Poľsko 2050, ktoré v súčasnosti podporuje 20 až 25 percent voličov.

Budka sa ujal predsedníctva, pretože Trzaskowski pôvodne tento post nechcel. Ale pretože Trzaskowski vedie „mladú“ generáciu, ktorá v januári 2020 prevzala stranu od Grzegorza Schetynu, Budkovo vedenie vytvorilo neudržateľnú situáciu. Líder strany, ktorý nereprezentuje najmocnejší blok v rámci zoskupenia, je odsúdený na neúspech.

Premiérstvo a prezidentstvo

Poľskí politici majú vo všeobecnosti otvorené dve kariérne cesty. Ak je to, čo chcete najviac, moc, musíte sa snažiť viesť svoju stranu, angažovať sa v politike na miestnej úrovni a stať sa predsedom vlády (alebo sa stať majstrovským bábkovodičom ako Jarosław Kaczyński, de facto líder súčasnej poľskej vlády). Ak sa však zaujímate viac o prestíž a popularitu, a najmä ak vás stranícka politika nudí, vhodnejšou ambíciou je prezidentský úrad, ktorý umožňuje skôr panovať ako vládnuť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Komentáre

Teraz najčítanejšie