Denník N

Zlyhanie Západu v Afganistane nás ešte bude prenasledovať

Afganský vojak sa pozerá smerom k miestu samovražedného útoku v Kábule. Foto - TASR/AP
Afganský vojak sa pozerá smerom k miestu samovražedného útoku v Kábule. Foto – TASR/AP

Pri pohľade na to, ako Taliban ovláda čoraz väčšie územie Afganistanu, čelia USA a ich spojenci najväčšiemu poníženiu od pádu Saigonu.

Autor je britský novinár a spisovateľ

V septembri 2001 zranili USA teroristické útoky v New Yorku a vo Washingtone. Západ napriek tomu v tom čase vyzeral neporaziteľne nielen morálne, ale aj vojensky. Keď som koncom septembra dorazil do Afganistanu, skutočne to vyzeralo tak, že talibanský režim, ktorý ukrýval hlavných strojcov útokov z radov al-Káidy, je odsúdený na zánik.

Čo z toho zostane?

O dvadsať rokov neskôr vyzerá situácia inak. Pri pohľade na to, ako Taliban postupuje a ovláda čoraz väčšie územie Afganistanu, čelia USA a ich spojenci najväčšiemu poníženiu od pádu juhovietnamského Saigonu. Celkovú cenu ešte nepoznáme, ale už teraz je zrejmé, že kým naši protivníci, najmä Čína, posilnili svoje zdroje a prestíž, my sme tie svoje premrhali.

Nedokážem posúdiť, do akej miery bola intervencia v Afganistane postavená na mylných predpokladoch a do akej miery bola iba zbabraná. Nech už je vysvetlenie akékoľvek, nemáme sa čím chváliť. Dnes je obkľúčený už aj Fajzabád, ktorý bol čase, keď som tam bol na jeseň 2001 s ďalšími novinármi, protitalibanskou baštou. Som zvedavý, čo sa stane s tamojšou univerzitou, televíziou a dievčenskou školou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Komentáre

Teraz najčítanejšie