Denník N

Prečo sa Rusi ani Američania v Afganistane nikam nedostali

Americkí vojaci v Afganistane, 2017. Foto – TASR/AP
Americkí vojaci v Afganistane, 2017. Foto – TASR/AP

Príbehy dvoch invázií superveľmocí do Afganistanu spája také množstvo podobných okolností, že to vymazáva aj nesporné rozdiely.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Keď sa Sovietsky zväz v roku 1988 pripravoval na odchod z Afganistanu, zintenzívnil hospodársku a vojenskú pomoc vláde Mohamada Nadžibuláha, a to aj napriek tomu, že vedel, že požiadavky na ďalšie zbrane sú často zlodejské a založené na umelo nafúknutých číslach príslušníkov afganských ozbrojených síl.

Nemôžeme odtiaľto utiecť

Michail Gorbačov a jeho politbyro sa cítili vinní za odchod svojich vojsk a chceli odškodniť svojich „afganských priateľov“, za ktorých oficiálne dokumenty z toho obdobia považovali Nadžibuláha a jeho ľudí. Sovieti ich nechali osamote čeliť zúrivej opozícii vycvičenej, ozbrojenej a financovanej Spojenými štátmi.

Gorbačov si bol vedomý aj otázky dôstojnosti. „Viackrát povedal, že to nemôžeme len tak vzdať a utiecť ako Američania z Vietnamu,“ spomínal v roku 2009 jeho poradca pre zahraničnú politiku Anatolij Čerňajev.

Sovietom po prijatí rozhodnutia trvalo viac ako tri roky, kým odišli. Keď odovzdávali posádky a vojenskú techniku, bol to zložitý proces. Noví miestni vlastníci dostali drevené vojenské baraky a čerstvo otestované zbrane, všetko zaznamenané v účtoch. Generál Boris Gromov, ktorý viedol sťahovanie vojsk, vo svojich memoároch Obmedzený kontingent z roku 2019 pripomenul, ako džalalabádska posádka opúšťala svoje kasárne: „Postele boli úhľadne ustlané. Dokonca aj koberce boli na svojich miestach a pod skrinkami zostali papuče. Kasárne mali všetko potrebné vybavenie. Prívod vody fungoval bez problémov.“

Stále viac podobných okolností

V roku 2021 sa z Afganistanu sťahujú USA. Ich cieľom je dokončiť celý proces len pár mesiacov od chvíle, čo toto rozhodnutie prijal prezident Joe Biden. Zdá sa, že Američania sú o niečo viac znepokojení ako Sovieti, že sa ich výzbroj dostane do rúk možných nových vládcov Afganistanu, takže vybavenia dokonca ničia. Niektoré z vecí, čo americké jednotky v krajine nechávajú, sú či už zámerne, alebo nezámerne nepoužiteľné. Napríklad osobné a nákladné vozidlá nechávajú opustené bez kľúčov. Nezdá sa, že by sa USA lúčili vo veľkom štýle. Aspoň tak človek súdi podľa neohláseného nočného odletu z leteckej základne Bagram; Američania odstavili elektrinu, ktorá prerušila aj dodávku vody, a boli preč.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Afganistan

Komentáre

Teraz najčítanejšie