Denník N

Aj Prievidza má svoju Cvernovku. Volá sa Galéria Jabloň

Jednou z už fungujúcich prevádzok v Jabloni je antikvariát. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jednou z už fungujúcich prevádzok v Jabloni je antikvariát. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zberateľ, aktivista a mestský poslanec Prievidze Michal Dobiaš pretvára bývalé banícke učilište na kultúrno-kreatívne centrum.

Tento text je súčasťou regionálneho projektu Denník N ide za vami, na dva týždne sme v Prievidzi a okolí.

V laviciach baníckeho učilišťa v Prievidzi sedeli poslední žiaci v júni 2012. Pre nedostatok záujemcov sa škola zlúčila s inou strednou školou v meste a využitie rozľahlého školského areálu, ktorý za najväčšej slávy navštevovalo aj viac ako tisíc žiakov, sa skončilo.

Štyri budovy z piatich sa Trenčianskemu kraju podarilo predať. Budova internátu, ktorá stála uprostred, ostávala šesť rokov beznádejne v ponuke. Bez pozemku nikoho nelákala. Teda až na Michala Dobiaša – lokálpatriota, dlhoročného aktivistu a mestského poslanca.

„Ak mám byť úprimný, tak spätne sa musím priznať, že v čase, keď som kraj požiadal o dlhodobý prenájom s nápadom, že tu urobím malú prievidzskú Cvernovku, som v skutočnosti netušil, ako to chcem urobiť, čo všetko ma čaká a ani to, kde na to zoberiem peniaze,“ hovorí Dobiaš.

Po dvoch rokoch rekonštrukcie, ktorá stála necelý milión eur, sa predstavy začínajú meniť na realitu – na kultúrno-kreatívne centrum Galéria Jabloň v Prievidzi.

Budova patrila baníckemu učilišťu, bol v nej internát. Od septembra 2018 prechádza transformáciou. Foto N – Tomáš Benedikovič
Michal Dobiaš. Foto N – Tomáš Benedikovič
Premietačka bude súčasťou expozície filmu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Múzeum Vtedy otvoria už čoskoro

„Kľúče sme dostali 1. septembra 2018. 1. júna 2020 už prišli prví nájomníci. Dnes ich máme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Denník N v Prievidzi

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie