Denník N

Boli kamarátky na život a na smrť, až kým ich nerozdelili peniaze. Aké je to byť chudobnou priateľkou

Ilustračné foto - Flickr.com/Joris Louwes
Ilustračné foto – Flickr.com/Joris Louwes

Rozdielne príjmy môžu skomplikovať aj dlhoročné priateľstvá.

Spolu vyrastali, kamarátili sa možno od škôlky, hovorili si navzájom tajnosti, zverovali sa jeden druhému alebo jedna druhej s tým, keď sa prvý raz zamilovali, spolu pubertálne rebelovali, bývali na jednej internátnej izbe na vysokej škole či v prvom prenájme. Boli nerozluční či nerozlučné.

Teraz majú po tridsiatke či štyridsiatke a už sa nestretávajú. Občas si zavolajú, možno na narodeniny, na Vianoce, alebo keď sa niekomu stane nešťastie v rodine. Je medzi nimi akási bariéra, o ktorej spolu možno hovorili, možno ju diskrétne ignorujú, ale stále je. Tá bariéra sa volá peniaze.

Izraelský psychológ a vysokoškolský pedagóg Uzi Levi, ktorý sa venuje problematike sociálneho porovnávania, hovorí, že nerovné majetkové pomery alebo rozdiely v objeme peňazí, ktoré môžu ľudia minúť napríklad na zábavu, dovolenky, autá či statusové záležitosti ako hodinky, značkové kabelky, ale napríklad aj na zdravé, a nie práve lacné stravovanie, spôsobujú trenie v priateľských vzťahoch. A to dokonca aj v dlhodobých.

„Prieskumy z viacerých krajín nám ukazujú, že ľudia v dospelom veku vyhľadávajú spoločenské či priateľské kontakty, s ktorými majú okrem iného spoločný aj finančný status. A to aj z dôvodov, že sa tak vyhnú ošemetným situáciám a nepríjemnému pocitu, že nemajú dosť alebo, naopak, že majú priveľa,“ vysvetľuje Levi.

„Peniaze a to, ako ich ako spoločnosť vnímame, má definitívne kapacitu rozhýbať dynamiku partnerských, ale aj priateľských vzťahov,“ dodáva. Výraznejšie sa to podľa neho deje okolo 30. roku života, keď už väčšina ľudí dokončila formálne vzdelanie, pár rokov pracuje a operuje s istou sumou peňazí.

Nemala som na jej svadbu

Miriam a Lenka sa kamarátili od škôlky, priateľkami boli aj ich mamy. Ich rodiny sa pravidelne navštevovali, chodili spolu na kúpaliská a do kina, vzájomne si strážili deti. „Boli sme skrátka najlepšie kamarátky v tom najlepšom zmysle,“ hovorí Lenka.

Nikdy by si nepredstavovala, že by neprišla Miriam na svadbu, veď od detstva si sľubovali, že si jedna druhej pôjdu za družičky. Lenže Miriam sa po absolvovaní vysokej školy ocitla v celkom inom svete ako Lenka. Nastúpila do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie