Denník N

Sladký hráč minulého leta, podnikový vedúci aj ufón. Slávne úlohy Milana Lasicu vo filmoch

Vo filme Vážení priatelia, áno (1989)
Vo filme Vážení priatelia, áno (1989)

Jeho tvár sa vo filmoch a v televízii mohla začať objavovať až v osemdesiatych rokoch.

Jeho poslednú filmovú postavu sme ešte na plátne vidieť nemohli. Bude to hrobár v rozprávke Princ Mamánek, kam Milana Lasicu obsadil český herec a režisér Jan Budař. Premiéra bude v roku 2022, objaví sa v nej aj Libuše Šafránková, ktorá nás opustila nedávno.

Tvár Milana Lasicu sa vo filmoch aj v televízii začala častejšie objavovať až v osemdesiatych rokoch. Predtým to – pre zákaz vystupovania, ktorý aj so Satinským mali – možné nebolo.

Sladké hry minulého leta (1969)

Málokto vie, že tento farebný letný film je televízny – a to ho nakrútili v rokoch, keď československá televízia farebne nevysielala!

Vznikol v Slovenskej televíznej tvorbe, ktorá sídlila v unimobunkách na petržalskej strane Dunaja. V tom čase tam ešte nebolo sídlisko, ale marhuľové sady. Vzniklo tam hneď niekoľko špičkových a vo svete oceňovaných snímok.

Kežmarský rodák, režisér Juraj Herz sa v Sladkých hrách minulého leta vrátil z Česka do Bratislavy. Historický príbeh milostného štvoruholníka nakrútil podľa poviedky francúzskeho spisovateľa Guy Maupassanta. Okrem Lasicu si vo filme s fantastickou impresionistickou kamerou Doda Šimončiča zahral jednu z hlavných rolí aj Július Satinský.

Leto, Dunaj, Prešporok 19. storočia – ale vlastne tak trochu aj korzujúca Bratislava euforických šesťdesiatych rokov.

Film dostal cenu na festivale v Monte Carle a potom ho dvadsať rokov nesmel nikto vidieť.

Pacho, hybský zbojník (1975)

,,Nemáme kone.“ ,,Tak utekajtéééééé!“ V slovenskej kinematografii nenájdete snímku s väčším počtom vydarených hlášok.

Ich autormi sú práve Lasica so Satinským, aj keď nemohli byť oficiálne uvedení ako tvorcovia scenára v titulkoch. Režisér Marek Ťapák ich obidvoch oslovil, aby vylepšili poviedku Petra Jaroša. Podľa historky sa toto stretnutie odohralo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Milan Lasica

Kultúra

Teraz najčítanejšie