Denník N

Pandémia má nové epicentrum. V Indonézii umierajú zdravotníci a krajina chce preočkovať tých, ktorí dostali čínsku vakcínu

Indonézia je novým epicentrom pandémie. Ľudia sa modlia pred sanitkou, v ktorej leží ich zosnulý príbuzný. Foto - TASR/AP
Indonézia je novým epicentrom pandémie. Ľudia sa modlia pred sanitkou, v ktorej leží ich zosnulý príbuzný. Foto – TASR/AP

Indonézia, Thajsko aj Malajzia sa spoliehali na čínsku vakcínu Sinovac, ale silná vlna pandémie ich donútila k zmene očkovacej stratégie.

Zažila to Brazília a po nej India. Teraz sa epicentrom pandémie covidu-19 stáva štvrtá najľudnatejšia krajina na svete: Indonézia.

Zábery vyzerajú podobne. Na videách, ktoré ľudia zverejňovali na sociálnych sieťach, vidieť zástupy ľudí čakajúcich pred preplnenými nemocnicami. Niektorí ležia na dekách, v improvizovaných stanoch alebo na korbách malých nákladiakov.

Okrem nemocničných lôžok chýba aj kyslík. Ľudia ho pre svojich blízkych zháňajú v depách. Takisto déjà vu pre Brazílčanov aj Indov.

O chorých sa už pomaly nemá kto starať. V krajine umierajú aj zdravotníci.

Podľa údajov neziskovej organizácie Lapor Covid za prvé dva júlové týždne zomrelo 114 lekárov, a to aj napriek tomu, že 95 percent zdravotníkov v krajine je zaočkovaných. Čínskou vakcínou Sinovac, ktorej efektivita proti delta variantu pravdepodobne klesá.

Indonézia preto plánuje vakcíny kombinovať. Tí, ktorí zatiaľ dostali len jednu dávku Sinovacu, dostanú druhú AstraZenecu alebo Modernu. Tí, ktorí majú za sebou už dve dávky Sinovacu, dostanú inú vakcínu „na posilnenie“.

S podobnými stratégiami prichádza aj Thajsko a Malajzia, takisto krajiny ťažko zasiahnuté aktuálnou vlnou.

Netestuje sa

„Môžem povedať, že situácia je pre prudko stúpajúci počet denných prírastkov infekcií drsná a bezútešná,“ povedal pre Denník N indonézsky lekár Riyo Pungki Irawan.

Za posledných 24 hodín v krajine pribudlo takmer 45-tisíc nových prípadov infekcie a zomrelo viac ako tisíc potvrdených prípadov. Experti však upozorňujú, že pravdepodobne pôjde o podhodnotené čísla.

„Skutočné číslo je asi štyrikrát vyššie,“ povedal pre The Washington Post epidemiológ z austrálskej Griffithovej univerzity Dicky Budiman. „Hlavným faktorom nárastu je delta variant,“ dodal.

K tomu treba pripočítať nie veľmi rozsiahle testovanie a takmer žiadne trasovanie.

Podľa údajov Our World in Data bola v uplynulých dňoch miera pozitivity vykonaných testov na úrovni 26 percent.

Nedávna štúdia, ktorá hľadala protilátky v krvi obyvateľov hlavného mesta Jakarta, zistila, že až 44,5 percenta z viac ako 10-miliónovej populácie mesta covid prekonalo, hoci oficiálne potvrdili len 8,1 percenta z nich. To tiež vypovedá o miere testovania.

Krajina už zaviedla viaceré opatrenia od povinných rúšok cez zatvorené nákupné centrá po obmedzenú kapacitu v prostriedkoch verejnej dopravy. Budiman vo svojom článku na The Conversation odhaduje, že ak opatrenia zaberú, Indonézia dosiahne vrchol vlny na prelome júla a augusta, keď bude denne pribúdať 200-tisíc prípadov.

Ak efektívne nebudú, denne bude pribúdať 400-tisíc nových prípadov.

Denne umiera 1300 nakazených. Nestíhajú sa vyrábať truhly a hrobári pracujú do noci. Naprieč krajinou sa preto zorganizovalo viacero dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú. Niektorí zbierajú telá po domoch, iní sa naučili vyrábať truhly, niektorí pomáhajú s kopaním hrobov.

Epicentrom pandémie sa stala Indonézia. Foto – TASR/AP

Zdravotníctvo skolabovalo

Najhoršie sú na tom ostrovy Jáva a Bali. V meste Jakarta ľudia čakali na ošetrenie pred regionálnou verejnou nemocnicou Bekasi aj niekoľko dní. Napokon tam postavili veľké stany pre 150 ľudí.

Denník The Guardian opisuje príbeh súrodencov Uty a Varria, ktorí hľadali nemocničné lôžko pre svoju matku. Niekoľko nemocníc vraj buď nedvíhalo telefón, alebo im povedali, že sú plné. Stránka ministerstva zdravotníctva, ktorá má poskytovať údaje v reálnom čase, nebola aktualizovaná.

Napokon lôžko zohnali, ale keď tam prišli, lekári povedali, že ich mama už potrebuje miesto na jednotke intenzívnej starostlivosti, no tie už nemali. Ani ventilátory. Mama o dva dni zomrela.

Sociálne siete sú plné podobných príbehov. Mnohé opisujú aj snahu zohnať kyslík.

Ako pre Denník N povedal lekár Riyo Pungki Irawan, v dôsledku plných stavov v nemocniciach už musia pre „novo diagnostikovaných pacientov otvárať poľné nemocnice“.

Podľa Irawana sa však aj tak veľa pacientov musí izolovať doma. Mnohí z nich nevedia, čo majú robiť, aby sa ich stav zlepšil alebo aspoň nezhoršil. Preto Irawan založil online konzultačnú službu.

„Mám plné ruky práce,“ povedal o pomoci, ktorú poskytuje nakazeným. „Momentálne mám v tíme 47 lekárov, ktorí mi pomáhajú. Denne sa venujeme stovkám pacientov.“

Irawan na Twitteri zverejňuje rozpis služieb, aby nakazení vedeli, v ktorých denných hodinách môžu kontaktovať ktorých lekárov a akým spôsobom. Niektorí sú vo vyhradenom čase zastihnuteľní cez WhatsApp, iní cez Telegram, Instagram alebo Twitter.

Umierajú aj zdravotníci

Ešte väčším problémom ako miesto je však personál.

„Prechádzame funkčným kolapsom nášho zdravotníckeho systému spôsobeným nerovnováhou počtu pacientov a zdravotníkov, ktorí sú k dispozícii,“ dodal Irawan.

Lekári v Indonézii sami chorľavejú. Podľa údajov neziskovej organizácie Lapor Covid už covidu v krajine podľahlo 1443 zdravotníkov. Z toho 545 lekárov, 455 zdravotných sestier a 228 pôrodných asistentiek.

Z tých 545 lekárov viac ako dvadsať percent zomrelo za prvé dva júlové týždne. „To sú nahlásené čísla,“ povedal k tomu člen Indonézskej zdravotníckej asociácie Mahesa Paranadipa. Upozornil, že nemusia vedieť o všetkých prípadoch z celej krajiny.

V Indonézii pritom už 95 percent zdravotníkov malo dostať obe dávky vakcíny. Problémom môže byť kombinácia delta variantu a čínskej vakcíny Sinovac.

Tretia na posilnenie

Hoci Sinovac znižuje riziko hospitalizácie a vážneho priebehu ochorenia v prípade niektorých mutácií, zatiaľ nemáme dáta, ktoré by preukazovali efektivitu tejto vakcíny proti delta variantu pôvodom z Indie.

„U mnohých lekárov a zdravotníkov, ktorí boli očkovaní dvakrát, sa rozvinuli stredné a vážne symptómy alebo dokonca zomreli,“ povedal parlamentu zástupca riaditeľa Indonézskej zdravotníckej asociácie Slamet Budiarto.

Podpredseda parlamentnej zdravotníckej komisie Melki Laka Lena k tomu dodal, že „je načase začať zdravotníkom dávať tretiu dávku na posilnenie, aby ich ochránila pred horšími a znepokojujúcejšími variantmi“.

Presne to Indonézia začala robiť. Tým, ktorí už dostali dve dávky, ponúkne tretiu dávku inej vakcíny. Tým, ktorí zatiaľ dostali len jednu dávku čínskej vakcíny, ponúkne druhú dávku vakcíny inej značky.

To sa netýka len zdravotníkov, ale celej populácie, z ktorej je zatiaľ plne zaočkovaných len niečo vyše šesť percent.

Pre zdravotníkov na posilnenie odkladajú Modernu, ktorá do krajiny prišla cez Covax, platformu, ktorá dodáva vakcíny chudobnejším krajinám.

Thajčania protestujú

Rovnaký úmysel s očkovacou stratégiou oznámilo aj Thajsko, ktoré takisto zasiahla silná vlna pandémie.

V Thajsku nedávno unikol z ministerstva zdravotníctva oficiálny dokument s viacerými názormi na preočkovanie inou vakcínou. Nemenovaný zástupca ministerstva tam odporúča, aby zdravotníkom nedávali na posilnenie tretiu dávku vakcíny Pfizer-BioNTech, pretože taký krok by „pripustil, že vakcína Sinovac nie je efektívna“.

Dokument zdieľali thajské médiá aj rozhorčení ľudia na sociálnych sieťach. „Určite to bude mať vplyv na dôveru ľudí vo vakcíny,“ povedal pre agentúru Reuters epidemiológ Dicky Budiman z austrálskej Griffithovej univerzity.

V Thajsku momentálne denne pribúda viac ako 11-tisíc nových prípadov aj napriek zavedeným opatreniam. O mnohých ďalších prípadoch sa pravdepodobne nevie.

Thajčania demonštrujú v uliciach a žiadajú odstúpenie premiéra Prajutcha Čan-Oču, zníženie rozpočtu na monarchiu a armádu v čase pandémie a rýchlejší import vakcín.

Polícia už proti nim použila aj slzný plyn, vodné delá či gumové projektily. Demonštranti údajne porušili protipandemické opatrenie, podľa ktorého sú zakázané zhromaždenia viac ako piatich ľudí.

Polícia použila slzný plyn proti demonštrantom pochodujúcim popred vládnu budovu v Bangkoku. Foto – TASR/AP

Malajzia zrýchlila očkovanie

Zaočkovaných však v Thajsku nie je ani päť percent populácie a prípadov pribúda toľko, že na veľkom medzinárodnom letisku Suvarnabhumi v Bangkoku už postavili poľnú nemocnicu s piatimi tisícmi lôžok.

Thajsko ešte na začiatku apríla evidovalo celkovo menej ako 30-tisíc prípadov covidu od začiatku pandémie. V týchto dňoch ich je viac ako 400-tisíc a ľudia za to vinia nedostatočné opatrenia a zlú vakcinačnú politiku zo strany vlády.

Očkuje sa málo aj napriek tomu, že AstraZenecu vyrába priamo v Thajsku firma Siam Bioscience, vlastnená kráľovskou rodinou. Lenže príliš pomaly, preto nestíhajú zásobovať ostatné krajiny v regióne, ako sa pôvodne očakávalo, a ani seba.

Malajzia už eviduje takmer milión prípadov od začiatku pandémie. Od mája je tam situácia s malou prestávkou taká zlá, že mŕtvoly pre preplnené márnice museli začať uskladňovať v prepravných kontajneroch.

Od začiatku júna bola krajina v celoštátnom lockdowne, čo mnohé rodiny priviedlo do zlej ekonomickej situácie. Tí, ktorí nutne potrebovali pomoc, začali z okien vešať biele vlajky.

Malajzia sa však dala do boja. Preplnené jednotky intenzívnej starostlivosti krajinu rozhýbali a začalo sa očkovať omnoho rýchlejšie. V súčasnosti už dve dávky dostalo viac ako 14 percent populácie.

Aj Malajzia už oznámila, že keď sa minú zásoby čínskej vakcíny Sinovac, prestane ju používať. Namiesto toho nakúpili Pfizer-BioNTech. Zmena vakcinačnej stratégie v krajinách juhovýchodnej Ázie môže zhoršiť povesť čínskej vakcíny vo svete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie